Pe orădence s-au făcut studii clinice fără ştirea lor dar cu aviz de la autorităţile din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) i-au luat apărarea medicului ginecolog Doru Crăiuţ. Aceştia susţin că studiile desfăşurate de medicul Doru Crăiuţ în urmă cu aproape un an au fost avizate inclusiv de managerul spitalului.

Potrivit aceleiaşi surse, cercetarea a fost făcută simultan în şase centre din Bucureşti, Oradea şi Târgu- Mureş, dar şi din Ungaria şi Cehia. „În primul rând, studiul a fost închis în 2010 şi a avut toate avizele necesare, inclusiv pe cel al managerului unităţii sanitare. Unul dintre documentele obligatorii pentru începerea studiului era acordul managerului. De asemenea, şi-a dat acordul şi Comisia Naţională de Etică", a declarat Anca Crupariu, purtătoarea de cuvânt a ANM, citată de  Mediafax.
Doctorul Doru Crăiuţ este acuzat că ar fi încheiat cu o firmă farmaceutică un contract în urma căruia erau testate medicamente pe pacientele internate în maternitate.

Fără acorul pacientelor

Nici reprezentanţii ANM nu au putut dovedi existenţa acordului pacientelor. „Noi nu am cerut acordul pacienţilor, ci doar modelul de tipizat în baza căruia este realizat acest pas. În plus, studiul internaţional privind eficacitatea «ulipristal» (substanţa activă) s-a desfăşurat simultan cu România, în Ungaria şi Cehia. Mai mult, în România el s-a desfăşurat în acelaşi timp în şase centre din Bucureşti, Oradea şi Târgu-Mureş", a mai precizat Anca Crupariu.

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea nu este, însă, de acord cu aceste explicaţii. „La începutul acestui an, am cerut, în mai multe rânduri, să-mi se pună la dispoziţie documentele acelui contract, dar nu am primit nimic. Abia azi dimineaţă (n.r. ieri) am intrat în posesia copiei contractului respectiv, care a fost semnat de persoana care a ocupat funcţia de manager al maternităţii înaintea mea, dr. Liana Antal, dr. Crăiuţ şi firma farmaceutică", a declarat Gavrilă Grebenişan, fostul şef al maternităţii din Oradea şi actualul manager al Spitalului Judeţean. Potrivit acestuia, legea impune acordul pacientelor pentru studiile clinice, iar pacientele trebuie să înţeleagă ce implică aceste studii, nu doar să fie informate că acestea se vor desfăşura. Aceste documente, însă, nu i-au fost prezentate.

Anchetat de Colegiul Medicilor

Colegiul Medicilor din România a declanşat o anchetă în cazul medicului ginecolog Doru Crăiuţ - profesor la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea - după ce fosta conducere a maternităţii orădene a sesizat colegiul, în primăvara acestui an. „În cazul doctorului Crăiuţ s-a luat o decizie de cercetare disciplinară a Colegiului Medicilor la nivel naţional. Depinde unde va fi încadrată fapta sa. Am aflat că respectivul studiu este evaluat la aproximativ jumătate de milion de dolari, iar în contul maternităţii au intrat 254 de dolari", a mai precizat Grebenişan.

Medicul orădean Doru Crăiuţ nu a putut fi contactat. Cererea sa de concediu fătă plată pentru şase luni i-a fost respinsă. Surse medicale ne-au declarat că ginecologul Doru Crăiuţ ar fi plecat în Statele Unite ale Americii. Acesta a fost directorul medical al maternităţii Oradea în anul 2002, atunci când 20 de bebeluşi au decedat în urma unei infecţii intraspitaliceşti. Până la închiderea ediţiei, fosta directoare a Maternităţii, dr. Liana Antal, nu a putut fi contactată. Foştii săi colegi susţin că şi aceasta ar fi plecată în străinătate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite