Cum a ajuns orădeanul Zoltan Teszari pe locul zece în topul celor mai bogaţi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zoltan Teszari este poate cel mai discret miliardar al României
Zoltan Teszari este poate cel mai discret miliardar al României

Fost vicecampion european la judo, Teszari s-a lansat în afaceri în 1990, pe vremea când avea doar 20 de ani, cu o tonetă de îngheţaţă, trecând apoi la afaceri cu programe prin cablu. Prima televiziune a cumpărat-o cu 16 ani în urmă, de la Alexandru Kiss, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Bihor.

La vârsta de numai 41 de ani, orădeanul Zoltan Teszari, care controlează compania de comunicaţii RCS&RDS, este pe locul 10 în Top Forbes 500 Miliardari 2011, şi pe primul loc, în rândul afaceriştilor bihoreni.  

De la îngheţată la „înghiţit“ de firme

Cel mai bogat bihorean a intrat în afaceri cu banii câştigaţi din sport, începând de jos. În 1990, împreună cu prietenul său Ludescher Csaba, a cumpărat o tonetă de îngheţată, pe care au amplasat-o în curtea unei biserici din centrul Oradei, şi a înfiinţat firma Rubin&King. Pas cu pas, cei doi au trecut de la comerţul stradal la importuri de prafuri concentrate şi cornete pentru îngheţată, profitând de apropierea Oradei de graniţa cu Ungaria. În paralel cu transformarea Rubin&King într-unul dintre cei mai mari importatori de profil din ţară, Zoltan Teszari a întemeiat o firmă prin care importa cabluri şi componente electronice pe care le vindea apoi televiziunii prin cablu TVS, patronată pe atunci de Alexandru Kiss. În acelaşi timp s-a asociat în firma de televiziune prin cablu a lui Gheorghe Maftei, din Braşov.

Vizionar

 „Boom"-ul a avut loc în 1995, când afaceristul a preluat televiziunea TVS şi a înfiinţat RCS  (Romanian Cable System) începând să achiziţioneze tot mai multe firme din domeniu. În 1998, Teszari a avut inspiraţia de a înfiinţa firma Romania Data System (RDS), începând să introducă internet în casele românilor. În 2003, RCS a achiziţionat firma de cablu Terra Sat,  ceea ce i-a adus peste 1,3 milioane de abonaţi, depăşindu-şi astfel competitorul, firma Astral Telecom. În 2004, a lansat în România Digi TV, până la sfârşitul anului respectiv reuşind să acumuleze aproximativ 200.000 de clienţi. În ianuarie 2005, a lansat Digi TV şi în Ungaria. Fuzionarea dintre RCS şi RDS a avut loc în 2005, oferind împreună servicii de telefon, internet şi televiziune. În 2010, RCS&RDS a avut o cifră de afaceri de 410 milioane de euro şi a înregistrat pierderi de 16,3 milioane de euro. Capitalurile proprii s-au ridicat la 80,2 milioane de euro. Cifra de afaceri a companiei, cu 5.800 de angajaţi, este cu 4% mai mare faţă de cea din 2009. Dacă majoritatea miliardarilor bihoreni au fost afectaţi de criză în ultimul an, Zoltan Teszari a ştiut să îşi gestioneze afacerile în aşa fel încât să îşi crească averea ajungând de pe locul 14 pe locul 10 în clasamentul celor mai bogaţi români.

Află din Top Forbes 500 Miliardari 2011, la ce avere a ajuns Zoltan Teszari în ultimul an.

Dinu Patriciu – pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români

Casele şi domeniile miliardarilor din Top 500

Cele mai bogate femei din România

Cine sunt cei mai tineri miliardari din topul Forbes

Cine sunt miliardarii români care au pierdut 80 de milioane de euro într-un an

 

Mai puteţi citi şi:

Topul celor mai bogaţi publicitari

Veronica Guşă de Drăgan: Moştenitoarea unui imperiu

Edward Popescu: Tânăr, bogat şi celebru

Dinu Patriciu: Vinde ca să cumpere iar

Bogații și mersul economiei

Top 10 miliardari Forbes

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite