O orădeanca doarme prin vecini după ce un incendiu i-a distrus casa asigurată pe 40.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O orădeancă cu o asigurare de 40.000 de euro pe casă doarme la vecini după ce şi-a pierdut locuinţa într-un incendiu. Aurica Hava și-a pierdut toate bunurile agonisite într-o viață, într-un incendiu.

 Din ziua fatidică de 5 mai, femeia de 63 de ani doarme pe unde apucă și așteaptă ca problema ei să fie rezolvată de asiguratori. Deși au trecut nouă săptămâni de la incident, dosarul său încă se află în lucru iar Aurica se teme că nu va primi toți banii de care are nevoie, adică peste 23.000 de lei.  Asta, în condiţiile în care orădeanca are o asigurare pe casă, în valoare de 40.000 de euro, care acoperă distrugerile cauzate de incendiu, inundaţii, cutremur.

Dezastrul în viața Auricăi Hava a apărut la data de cinci mai, o zi care începuse normal, ca oricare alta. "M-am trezit dimineață, am pornit mașina de spălat și am plecat cu treburi. N-am lipsit decât două ore", își amintește Aurica. Suficient însă, ca din pricina unei prize defecte să se producă un scurt circuit. "Vecinii au spart ușa și au chemat pompierii. Nu pot să vă descriu ce am simțit când am ajuns acasă", mărturiseşte orădeanca. "Înainte de incediu făcusem un credit la CARPO, de 1.200 de lei, ca să pot zugrăvi casa și să-mi cumpăr lemne. Alți 800 de lei îi băgasem în repararea sobelor de teracotă", explică femeia. După incendiu însă, Aurica a mai rămas doar cu pereții de la casă. "Am pierdut tot. Mi-au ars ușile, geamurile termopan. Podeaua s-a făcut praf, gresia la fel. Din mobilă nu mi-a rămas nimic. Mi-au ars toate dulapurile, canapeaua e scrum, covoarele la fel, am rămas fără mese și scaune, sobele s-au spart, iar televizorul, mașina de spălat, combina frigorifică și frigiderul nu mai funcționează", povestește orădeanca.  Aurica a rămas inclusiv fără hainele din dulap. Singurele lucruri care au scăpat din ghearele focului au fost aragazul și câteva bluze de vară.

Piedici birocratice

Primul gând al Auricăi, după ce și-a revenit din șoc, a fost că are casa asigurată. "Am casa asigurată la Astra de doi ani de zile", explică femeia. "În ziua incendiului a venit inspectorul de daune, a făcut câteva fotografii și ne-a cerut documente, dovezi, devize pentru a putea stabili dauna", explică Aurica. Din acel moment, orădeanca s-a confruntat cu hățișurile birocrației. "De câte ori duceam un act ni se cerea altul, apoi altul și tot așa, timp de o lună, am alergat după acte și devize", povesteşte orădeanca. "După primele patru săptămâni societatea de asigurări s-a oferit să-mi dea  puțin peste 15.500 de lei, dar am refuzat pentru că acești bani nu îmi acoperă dauna", susține Aurica Hava. "Am vorbit cu patru firme de construcții diferite, am cerut devize de la fiecare și cel mai bun preț pe  care l-am obținut a fost de 23.000 de lei, fără TVA inclus. În acești bani, intră reparațiile, curățarea pereților, gresia, podeaua, geamurile, zugrăveala, instalația electrică, fără să vorbim în acești bani și depsre aparatură sau mobilier", explică femeia. "Eu nu vreau să am lux în casă. Eu vreau să fie casa cum a fost. Iar dacă vorbim de mobilă și aparate, mă uit după lucruri modeste",  spune Aurica.
După ce orădeanca a spus că devizele sunt mai scumpe decât i-ar oferi firma de asigurări, compania a trimis din nou inspectorul pentru o nouă evaluare. "Practic de nouă săptămâni de zile dau telefone, mă duc la sediu și adun acte. Acum mi-au spus că mi-ar da o sumă mai mare, de vreo 17.380 de lei, care tot nu mi-ar fi suficientă. În plus, nu am primit niciun act oficial de la ei și dacă îi sun mă tot amână. Ba îmi spun că nu este nimeni în birou, ba îmi spun că se rezolvă în câteva zile, ba îmi cer acte în plus", spune femeia dezamăgită. 

Pe drumuri

Aurica susține că nu va accepta niciun ban mai puțin decât are nevoie pentru a-și reface locuința. "Locuiesc în această casă de 30 de ani. Tot ce am făcut în ea s-a făcut în timp, cu muncă și bani strânși cu greu ", povestește Aurica. Femeia a lucrat în domeniul confecțiilor de pantofi 25 de ani, apoi s-a reprofilat și a învățat să facă balamale și bucșe. "M-am pensionat pe caz de boală. Am cardiopatie ischemică cronică, hepatita C, astm bronșic. Banii mei se duc pe medicamente și pe rata de la CARPO", explică pensionara care are un venit de 700 de lei pe lună. "Problema e că de la incendiu, de aproape tre luni, dorm pe unde apuc. Azi mă primește un vecin, mâine altul, și nu știu cât mai rezist așa", a mai spus femeia.  

Asiguratorii găsesc scuze

Pe de altă parte, conducerea ASTRA Oradea spune că problemele de acest gen nu se rezolvă de azi pe mâine. "În primul rând noi nu am dat un răspuns oficial doamnei Aurica Hava, prin care să-i comunicăm ce sumă va primi. În momentul în care va primi răspunsul oficial și i se vor vira bani în cont, dacă nu este mulțumită, poate apela la justiție. Subliniez că dosarul este încă în lucru la noi, nu l-am finalizat. Oamenii își pierd răbdarea și cred că lucrurile se rezolvă de azi pe mâine, dar sunt niște etape care trebuie urmate punctual.  În plus, toate datele noastre trebuie centralizate și la București", a declarat Moga Emilia, directorul ASTRA Oradea. Directorul a mai subliniat că ASTRA își va respecta obligațiile și va plăti daunele constatate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite