UPDATE O orădeancă a ajuns la spital după ce acoperișul unei clădiri i s-a prăbușit în cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schelă prăbușită în centrul Oradei
Schelă prăbușită în centrul Oradei

O femeie a ajuns astăzi la spital, după ce i-au căzut în cap bucăți de scânduri și cărămizi, dintr-o schelă amplasată pe fațada unei clădiri din Piața Unirii. Andreea Szabo a fost luată de o ambulanță și dusă la spital pentru investigații.

Ora 15.00 Potrivit reprezentanților municipalității, o porţiune de aproximativ 10 ml din zidăria de cărămidă ornament a cornişei clădirii s-a prăbuşit pe trotuarul străzii. "Este regretabil ce s-a întâmplat. Acest program de reabilitare a faţadelor clădirilor, iniţiat de Primăria Oradea, este important, nu numai din punct de vedere estetic ci şi pentru siguranţa cetăţenilor. Municipalitatea a venit în sprijinul celor care doresc să-şi reabiliteze faţadele prin acordarea unor ajutoare financiare. Pentru siguranţa cetăţenilor, ar fi bine ca şi Instituţia Prefectului să se implice şi să sprijine iniţiativa administraţiei locale privind reabilitarea faţadelor clădirilor", a declarat primarul Ilie Bolojan.

„Cauza acestui eveniment neprevăzut o reprezintă starea tehnică de degradare a elementelor acoperişului (infiltraţii ale zidăriei, cosoroabe şi căpriori putreziţi), având în vedere vechimea clădirii, de peste 100 de ani", mai spun autoritățile locale.

Prima clădire de patrimoniu reabilitată cu sprijin de la primărie este cea din Piața Unirii 5


Cine nu protejează istoria ia amendă!

Incidentul s-a petrecut chiar lângă primărie, în Piața Unirii nr. 5. Schela care era amplasată pe clădirea aflată în reabilitare s-a prăbușit și odată cu ea mai multe bucăți de cărămidă. Cu toate că zona reprezintă un pericol pentru toți trecătorii, firma Vestind Construct, care se ocupă cu modernizarea fațadei, nu a asigurat protecția perimetrului. Andreea Szabo, care se afla în zonă, a căzut victima molozului care s-a prăbușit sub ochii muncitorilor.

Cu amețeli din cauza loviturii, la urgență

„Am fost la bancă și când am ieșit s-a prăbușit schela. Mi-au căzut cărămizi în cap și am amețit. Sunt lovită și la picior și la umăr. Medicii mi-au făcut film la cap și aștept rezultatul. Mă doare foarte tare capul", spune de la Urgențe Andreea Szabo.

Verificări

La fața locului a ajuns și un echipaj de poliție care investighează în prezent circumstanțele în care a fost accidentată femeia. Clădirea este prima din Oradea reabilitată cu ajutor financiar de la municipalitate. Potrivit primarului Ilie Bolojan, valoarea totală a lucrărilor de reabilitare (faţadă şi acoperiş), la clădirea din Piața Unirii numărul 5, este de peste 330.000 de lei, împrumutul acordat de municipalitate reprezentând 60 la sută din această sumă.



Clădirea de pe strada Unirii este prima renovată cu credit de la Primăria Oradea

Dă Click pe poză pentru o fotogalerie

La fața locului au ajuns reprezentanții Primăriei Oradea și ai Inspecției de Stat în Construcții Bihor, care fac o anchetă. "Am fost acolo la cinci minute de la accident, primăria are 9 procente cotă din imobil. O firmă contractată de asociația de proprietari lucrează la refacerea acoperișului și a fațadei, care se află în stare foarte proastă", a declarat Cristian Beltechi, directorul general al Administrația Imobiliare Oradea. Întrebat dacă se caută vinovați, Beltechi a subliniat că: "Vinovat se face timpul, clădirea este foarte veche, din acest motiv se fac și lucrările". Reprezentantul municipalității a spus că în cazul altor clădiri aflate într-o stare avansată de degradare primăria a pus plase de protecție și că a demarat un program prin care asociațiile de proprietari care doresc să reabiliteze imobilele din centru pot cere ajutor financiar. "Regulamentul pentru ajutor financiar este blocat, din păcate, din cauză că Prefectura Bihor a considerat hotărârea de consiliu ilegală. Sunt 13 contracte de finanțere încheiate între primărie și asociațiile de proprietari, pentru acordarea unor ajutoare financiare, însă contractele sunt blocate în acest moment", a subliniat directorul AIO.Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții au spus că au demarat o anchetă.

Vom reveni cu detalii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite