Un tânâr jurist orădean bătut cu sălbăticie de campionul Dan Brata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Juristul orădean Adrian Popa s-a trezit că la vârsta de 25 de ani trebuie să învețe să vorbească din nou. Tânărul a fost bătut de campionul judo Daniel Brata și de colegul său din lotul național, Valentin Radu pentru că a încercat să aplaneze un scandal.

Campionul Daniel Brata, reținut pentru 24 de ore marți seara, a fost prezentat procurorilor miercuri, 10 august, cu propunere de arestare prevenitvă pentru tenativă de omor calificat. Reținerea campionului național de judo vine la aproape o lună după ce acesta a băgat în spital un tânăr din Oradea. Daniel Brata a fost implicat în scandal alături de colegul său din lotul național, Valentin Radu, pe care polițiștii nu l-au putut reține pentru că nu este în țară.

Victima incidentului, Adrian Popa, alături de tatăl său, Niculae Popa, au rememorat pentru Adevărul de Transilvania teribilele întâmplări prin care au trecut după noaptea fatidică de 12 spre 13  iulie.

„În 12 iulie am ieșit cu două prieteni în clubul Escape din Oradea, era în jur de miezul nopții. Undeva pe la ora două, am trecut cu prietenii mei pe lângă masa la care stăteau Daniel Brata și Radu Valentin. Unul dintre amicii mei s-a oprit să salute o fată de la masa judokanului, pe care o cunoștea de mult timp. Brata s-a  enervat și  i-a vorbit urât", își amintește Adrian Popa. „Două ore mai târziu am pornit spre casă. La ieșirea din club, Brata și Radu au venit după noi, afară. Brata s-a luat din nou de prietenul meu. Atunci am intervenit eu și l-am rugat frumos să-l lase în pace, că nu a făcut nimic", spune orădeanul.

Au bătut cu sălbăticie un om căzut la pământ

Deși Adrian doar a îndrăznit să-l roage ceva,  Brata a reacționat violent. „Mi-a dat pumni în față și am leșinat.  Mi-am revenit destul de repede, eram la pământ și am încercat să mă ridic. În momentul acela am simțit că sunt lovit din toate părțile. Deși nu aveam cum să mă apăr, m-au lovit cu pumnii și cu picioare până mi-am pierdut cunoștința" povestește Adrian. „Când m-am trezit, eram singur pe stradă. Am reușit să mă ridic, am luat un taxi și m-am dus acasă", mai spune el.
Din pricina șocului, Adrian nu a realizat cât de grav este rănit. Tatăl lui l-a văzut întins pe pat, pe burtă, cu mâna la cap și s-a gândit că doarme. „Am reușit să adorm și când m-am trezit mi-am dat seama că nu-mi pt mișca picioarele și abia îmi mai simt mâinile. Am sunat un prieten și așa am ajuns la urgențe", explică orădeanul.  „Nu mi-a venit să cred când am primit telefon că băiatul meu este la spital. Doctorii l-au internat de urgență cu diagnosticul de multiple fracturi craniene, fractură la pomeți și fractură nazală. Când am auzit că grav și că-l internează la neurochirugie, am clacat", spune Niculae Pop. „Avea fața umflată, ochiul stâng nu-l putea deschide.  Doctorii mi-au spus că a fost bătut mărunt, ca un snițel", completează tatăl. „Era pe perfuzii și era optimist. Îmi spunea, tati, nu am nimic grav", explică părintele. Doctorii însă aveau altă părere. Le-au explicat că unul dintre oasele craniene este rupt și este la pas să-i perforeze creierul. Adrian a fost operat de urgență.

Și-a mituit victima cu 15.000 de euro
După operație, tânărul de 25 de ani a fost optimist. Înainate de a ajunge în salon, era convins că a scăpat cu bine. Își mișca partea dreaptă și putea vorbi. Starea însă s-a înrăutăți treptat și Adrian a picat într-un somn greu din care nu se mai putut trezi decât cu ajutorul doctorilor. „În urma operației a apărut un hematom (n.r. cheag de sânge)care mi s-a explicat că apăsa pe centrii nervoși ai vorbirii și pe cei responsabili cu mișcarea pe partea dreaptă", spune Adrian. La sfatul dcotorilor, Adrian a ajuns cu salvarea la o clinică specializată din Timișoara, unde i se puteau face investigații cu aparatură performantă, pentru a afla dacă nu are un anevrism mai vechi, sau un hematom. „În tot acest timp cât am stat în spital, am primit de la Brata un singur telefon. Mi-a oferit 15.000 de  euro în schimbul tăcerii. L-am refuzat", explică victima.
La Timișoara, doctorii i-au confirmat lui Adrian că este vorba de un hematom și tânărul a suferit a doua intervenție chirurgicală în cinci zile. De revenit însă, nu și-a revenit. „Doctorii mi-au explicat că problema pe care o am ar putea trece într-un an", spune Adrian. Tânărul nu reușește să articuleze cuvintele corect și a rămas sensibil la mâna dreaptă și picior, pe care le mișcă cu greu.

 Casetă

Juristul premiant

Adrian Popa este absolvent al Facultății de Drept din Oradea. El și-a dat licența în Drept Penal și a obținut la lucrare nota 10.00. Până în aprilie 2011, Adrian a fost jurist al companiei Milenium Service. Pentru că firma și-a restrâns activitatea, orădeanul a rămas fără loc de muncă, chiar înainte de Paște. „De sărbători a venit și mama acasă, din America, unde muncește de 10 ani de zile", spune Adrian. Familia s-a bucurat o perioadă de reîntregire și de zilele petrecute împreună. Apoi Adrian a început să-și depună CV-ul pentru angajare. Soarta a făcut ca telefonul să-i sune exact după accident. „Am primit trei telefoane pentru intreviuri de anagajare de când m-am îmbolnăvit", spune orădeanul care a fost nevoit să le refuze, pentru că nu poate vorbi sau merge normal.

Brata, propus pentru arestare preventivă

În tot timpul în care Adrian a fost internat în spital, tatăl său nu s-a gândit decât cum să-i salveze viața. „Nu m-am gândit în momentul acela că trebuie să depunem plângere, iar Adrian nu prea putea vorbi ca să aflu exact ce s-a întâmplat", spune Niculae Popa. Astfel, plângerea s-a făcut abia ...
„Nu știm încă ce daune vom cere. Doar spitalizarea a costat 120 de milioane de lei vechi, fără medicamente sau alte cheltuieli", spune avocatul lui Adrian, Răzvan Doseanu.

Marți, 9 august, în jurul orei 14.30, Daniel Brata a fost reținut pentru 24 de ore iar miercuri, 10 august, Brata a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
„Dacă va fi găsit vinovat riscă o pedeapsă de cinci până la douăzeci de ani de închisoare", a spus procurorul Vasile Popa. Acesta a mai declarat că se intenționează și reținerea lui Valentin Radu, care acum se află în China.
„Ceea ce a făcut clientul meu nu este tentativă de omor ci vătămare corporală", a declarat pentru Adevărul de Transilvania Dorin Caba, avocatul lui Brata. Caba a mai precizat că nu știe să se fi încercat o înțelegere cu victima. „Nu știu să fi încercat clientul meu să ofere bani. Oricum orce împcare civilă nu schimbă datele problemei penale", a mai spus Caba.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite