Anchetă secretă pentru un fost şef al Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stadiul cercetărilor în ceea ce priveşte averea lui Ioan Lascău este un secret bine păzit. Condamnat pentru corupţie, Ioan Lascău, fostul şef al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, a făcut apel împotriva sentinţei date de prima instanţă.

CITEȘTE ȘI

Fostul șef al Finanțelor bihorene, Ioan Lascău, a fost condamnat la închisoare

Ioan Lascău îl are ca avocat pe unul dintre cei mai cunoscuţi din Cluj-Napoca, acelaşi care l-a apărat în procese şi pe Gigi Becali. „S-a făcut apel la Curtea de Apel Bucureşti”, a declarat pentru Adevărul de Seară, ediţia de Oradea, Gheorghiţă Mateuţa, avocarul lui Lascău. De averea lui Lascău, care i-a impresionat în urmă cu şase ani pe anchetatori, nu mai vorbeşte nimeni însă. Dacă ancheta în ceea ce priveşte faptele de corupţie a avut rezultate, cea de verificare a averii lui Lascău a rămas deocamdată fără rezultat.

După ce a fost reţinut de procurori, în urmă urmă cu şase ani, Comisia de Cercetare a Averilor, care exista pe atunci pe lângă Curtea de Apel Oradea, a declanşat verificarea averii lui Ioan Lascău. După desfiinţarea comisiei de pe lângă CAO, dosarul a ajuns pe masa inspectorilor de la Agenţia Naţională de Integritate. „Dosarul a fost transferat la ANI”, a declarat Adrian Haş, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea.  Reprezentanţii ANI refuză să comunice stadiu sau rezultatele anchetei. Invocă o serie de de paragrafe din legi, potrivit cărora anchetele aflate pe rolul agenţiei nu sunt informaţii de interes public.

„Actele şi lucrările efectuate de către inspectorii de integritate din cadrul Agenţiei nu sunt publice, cu excepţia actului de constatare”, se arată în comunicatul trimis de ANI la solicitarea Adevărul de Seară, ediţia de Oradea. „Potrivit principiului independenţei operaţionale, preşedintele, vicepreşedintele şi inspectorii de integritate nu vor solicita sau primi dispoziţii privind derularea verificărilor de la nicio autoritate publică, instituţie sau persoană. Drept pentru care informaţiile ce privesc verificările aflate pe rolul Agenţiei Naţionale de Integritate exced informării publice”, se mai arată în acelaşi comunicat.

Viaţă de lux

După ce a fost reţinut pentru corupţie în 2004, Ioan Lascău a atras atenţia anchetatorilor cu privire la averea pe care a reuşit să o strângă pe vremea când era angajat la stat. Potrivit declaraţiei de avere din 2003, Lascău deţinea două vile cu o valoare de impozitare de peste optzeci de mii de lei fiecare, Mercedes Clasa E şi Skoda Felicia, teren intravilan şi depozit bancar de 15.000 de euro.

În timpul percheziţiilor, anchetatorii au găsit în peretele unei vile un seif cu 20.000 de dolari, 8.000 de euro, ordine de plată în valoare de 1,1 milioane de lei, ceasuri şi bijuterii de lux. Vila era dotată cu jacuzzi, sală de biliard, saună şi piscină.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite