Comercianţii de utilaje agricole din județul Bihor au învins criza economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii spun că în recesiune au obţinut câştiguri mai mari decât atunci când economia era mai stabilă. Orădenii susţin că afacerile le-au fost salvate de banii europeni pe care i-au investit întreprinzătorii în echipamente şi dotări.

Companiile orădene care comercializează tractoare, combine, maşini, sau utilaje agricole au ieşit învingătoare în lupta cu recesiunea economică. Reprezentanţii firmelor cred că afacerile lor vor rămâne în picioare, indiferent dacă economia îşi revine sau nu. Chiar dacă sectorul bancar nu mai acordă credite şi banii lichizi sunt greu de găsit, proiectele cu finanţare europeană au adus un suflu nou.
„La noi criza s-a simţit în anul 2009, când vânzările au scăzut aproape la jumătate. Treptat însă, lucrurile s-au redresat. Fermierii au crescut preţul la cereale şi floarea soarelui. Banii pe care i-au câştigat din asta, i-au investit în utilaje şi echipamente”, a explicat Petru Boroş, directorul executiv al unei companii de profil. „Anul acesta semnele sunt şi mai bune, pentru că s-au lansat multe proiecte pentru agricultori”, a spus întreprinzătorul. Comercianţii cred că succesul lor se bazează pe nevoia de hrană a consumatorului, nevoie care nu ţine cont de condiţiile economice. „Atâta timp cât lumea va mânca, noi vom trăi. Pentru că nu poţi produce hrană fără utilaje”, a dezvăluit Valter Bojoiu, consilierul unei companii care vinde utilaje şi echipamente agricole. „Piesele  de schimb s-au vândut cash, iar maşinile au fost cumpărate în proporţie de 85 la sută din bani europeni cu care au fost finanţaţi agricultorii”, a povestit consilierul.
„Adevărul este că în anul 2009 au crescut şi vânzările, şi cifra de afaceri, comparativ cu 2008. Bilanţul pe anul acesta nu e gata, dar se anunţă cel puţin la fel de bun ca în 2009. Asta înseamnă recesiune: pe unii îi doboară, iar pe alţii îi ridică mai sus”, a explicat şi Robert Farc, reprezentant vânzări al unei firme de utilaje.

Economia, salvată de judeţele vestice
Companiile din Oradea au vândut utilaje atât în Bihor, cât şi în judeţele din regiunea de Nord-Vest. „ La ora actuală cel mai bine se mişcă judeţul Satu Mare, de unde ne vin cele mai multe comenzi, pe locul doi fiind judeţul Arad”, spune Petru Boroş. În acelaşi timp însă, comercianţii susţin că în Oradea vin comenzi  consistente şi din judeţele Maramureş, Cluj, sau Sălaj.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite