PORTRET: Lavinia Hoduţ este ambasadoarea Universităţii Oradea în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a reuşit să impresioneze juriul la Parlamentul Europei prin discursurile sale pe teme eco. Lavinia Hoduţ pare o studentă normală, dar în spatele atitudinii sale oarecum retrase se ascunde o femeie care ştie ce îşi doreşte şi îşi ştie agenda pentru viitor.

PROFIL
Născută: 27 februarie 1989 la Oradea
Familie: necăsătorită, mai are un frate
Studii: studentă anul III la RISE şi la Finanţe-bănci

Cu toate că se visa profesoară şi vroia să aibă în jurul său copii pe care să îi educe, a ales în final o carieră dualistă cu o latură mai pragmatică şi una axată pe comunicare şi maleabilitate.
Ea urmează, în paralel, cursurile Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (RISE), şi ale Facultăţii de Ştiinţe economice, specializarea Finanţe-bănci.
„Din clasa a VIII-a am fost fixată pe economie şi am auzit de RISE destul de târziu şi mi-a plăcut cum sună, pentru că m-a dus cu gândul la călătorii”, mărturiseşte Lavinia. Pentru a ajunge la economie a ales să facă liceul de specialitate, fiind absolventă a Colegiului Economic „Partenie Cosma”. De când e studentă a avut pare de călătoriile pe care le visa primind burse Erasmus pentru plasament şi studii. Prima dată a plecat în Insulele Azore printr-un plasament Erasmus, ca mai apoi să beneficieze de un plasament al aceluiaşi program lângă Reims, în Franţa. „În Reims am participat la un program de promovare a mobilităţilor europene şi a Universităţii din Oradea în regiunea Champagne-Ardenne”, îşi aminteşte Lavinia.

Cariera, pe primul loc
Orădeanca spune că, luate separat, cele două specializări nu îi dau satisfacţie, dar luate împreună sunt suficiente pentru a-i umple complet timpul. „Din prisma studentului de Finanţe –bănci priveşti foarte strict lucrurile şi eşti legat de cifre şi de calcule, pe când la RISE totul pare o istorie a comunicării şi a relaţionării interumane”, spune Lavinia.
Orădeanca recunoaşte că nu prea are timp pentru ea şi că singurele momente cu adevărat de relaxare apar doar în vacanţa de vară. „Pentru mine am timp mai mult în vacanţa de vară, în celelalte mă pregătesc fie pentru sesiune, fie pentru celelalte examene. Acum, că scriu pentru două licenţe, dorm doar cinci ore pe noapte, în rest timpul mi-l împart între şcoală şi redactarea licenţelor”, explică Lavinia Hoduţ. Ea spune că a ales să îşi urmeze studiile pentru carieră, în detrimentul vieţii personale,  pentru că i se pare că pierde ceva dacă şi-ar neglija studiile pentru o relaţie. Faptul că studiile îi ocupă mult timp şi că le este dedicată este confirmat şi de premiul obţinut luna trecută la o simulare a negocierilor din Parlamentul European, unde a obţinut locul doi dintr-un umăr de 126 de elevi din 10 ţări. Acest premiu este o pârghie pentru Lavinia, care visează să lucreze într-o instituţie europeană.

Întrebări şi răspunsuri

Unde te vezi peste 10 ani?
Sincer, sunt două ipostaze în care mă văd peste 10 ani. Fie voi fi profesoară predând ce am învăţat, fie voi lucra într-o instituţie europeană alături de colegii mei, pentru a atrage cât mai multe fonduri pentru România şi a ne implica pentru binele nostru, al tuturor.

Care sunt următoarele ţinte din viitorul apropiat?
În primul rând, vreau să îmi finalizez lucrările de licenţă pentru ca la examen să pot obţine nota maximă. După, aş vrea să urmez completarea studiilor cu câte un master la fiecare specializare de licenţă pe care o absolv acum, adică unul economic şi unul pe relaţii internaţionale.

Ce-i place
Lavinia mărturiseşte că îi place muzica veche din anii ‘60-‘70 şi să urmărescă transmisiunile competiţiilor sportive, indiferent de sport. Totuşi, îi plac mai mult meciurile de fotbal, de tenis şi handbal, precum şi măiestria gimnastelor.

Ce nu-i place
Orădencei nu-i place să alerge, fie că e vorba de alergatul după autobuzul din staţie, fie că e vorba de atletism. Spune că urăşte forma fără fond şi pe cei care vorbesc fără o bază reală cu pornire de la un studiu sau o analiză anterioară.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite