Primul căţel de trufe din rasa lagotto romagnolo a fost adus în România de un bihorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un aleşdan creşte şi instruieşte lagotto romagnolo, căţelul care ştie să găsească trufe. Nicolae a adus în România, oficial, primul căţel din rasa lagotto romagnolo. Aleşdanul creşte şi vinde pui de lagotto, în toată ţara.

Sunt loiali, inteligenţi şi făcuţi pentru muncă. Deşi sunt iubitori şi perfecţi ca animal de companie pentru familii, căţeii trufari sunt percepuţi la noi mai mult ca o mână de lucru, decât ca un companion. Primul căţel trufar din rasa lagotto romagnolo a fost adus în România de un aleşdan. „L-am adus din Italia, în 2005. Este o căţelusă”, a povestit Nicolae, proprietarul căţelului.
Preferă să-şi ascundă identitatea, la fel ca alţi trufari din România. Meseria de culegător de trufe este un fel de castă. Nimeni nu poveşteşte despre ce face şi cum, pentru că succesul în acest domeniu depinde de secretul meseriei. Şi nu neapărat din cauză că ar fi puţine locurile în care se găsesc trufe ci pentru că mulţi, din dorinţa de a se îmbogăţi nu respectă etica şi deontologia meseriei. „Vânătorul de trufe experimentat ştie cum să se comporte pentru a păstra în siguranţă mediul şi zonele cu trufe, prima regulă de bază fiind aceea de a nu epuiza dezvoltarea anuală a trufelor”, explică Nicolae.
Aleşdanul este căutător de trufe şi a auzit despre căţeii trufari la un seminar. S-a decis să-şi cumpere unul. Singur a învăţat să-i instruiască pentru a găsi unul dintre cele mai scumpe condimente. „Cineva mi-a tradus un ghid de dresaj din italiană”, povesteşte bărbatul. Cu timpul a început să crească căţei trufari, să-i instruiască şi să-i vândă. Deşi şi el este printre cei care-şi folosesc căţeii la căutatul trufelor, spune cu dezamăgire că cei care caută acum să-şi cumpere un lagotto o fac doar în speranţa că se vor îmbogăţi.
„După ce apare la televizor o emisiune despre trufe, a doua zi primesc sute de telefoane şi e-mailuri pentru căţei”, povesteşte aleşdanul. „Cei care doresc să facă asta trebuie să înţeleagă că este vorba în primul rând de un hobby, nu de o afacere”, conchide crescătorul de lagotto.

Lagotto la 2.000 de euro
Un căţel din rasa lagotto poate costa începând cu 1.000-2.000 de euro. Însă cei care fac această meserie trebuie să ştie că nu totul depinde de priceperea căţelului. În Bihor există în jur de 20 de căutători de trufe şi judeţul este în top la recoltă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite