Trei organizații ecologiste din Oradea luptă pentru protejarea Roşiei Montana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verzii strâng semnături online, din Oradea şi judeţ, pentru stoparea exploatării de la Roşia Montană. Trei organizaţii ecologiste din Oradea se numără printre ONG-urile care luptă anul acesta împotriva proiectului de la Roşia Montana.

Fundaţia Ecotop, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (CADD) şi Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni (CRSEM) luptă împotriva exploatării Roşia Montana.
ONG-urile orădene fac tot posibilul să militeze paşnic, dar nu se vor da în lături de la proteste la faţa locului dacă va fi cazul, aşa cum explică preşedintele Ecotop, Andrei Acs.

Proiect pentru viaţă
„Ne luptăm pentru protejarea Roşiei Montana din anul 2003”, povesteşte Acs. „Ni s-a explicat că iazurile cu cianuri vor fi acoperite în 14 ani de verdeaţă. Nu este adevărat!”, a mai spus Acs. Preşedintele Ecotop spune că va fi nevoie de zeci de ani pentru stopa efectele negative.
„Roşia Montana Gold a recunoscut că în Canada, exploatarea cu cianuri e interzisă. Ei vor să folosească cianura la noi, pentru că zăcământul nu le-ar mai aduce câştiguri mari dacă ar folosi metode de exploatare mai scumpe”, a mai specificat Andrei Acs. Dacă până acum ONG-urile au avut succes, anul acesta reprezentanţii se tem pentru reuşită. „E criză, lumea se gândeşte la banii promişi de exploatatori. Nu-şi dau seama că pierderile vor fi mai mari decât câştigul”, spune Mihai Togor, preşedintele Centrului regional de supraveghere ecologică Munţii Apuseni. De aceeaşi părere este şi preşedintele Centrului bihorean pentru Arii Protejate, Paul Iacobş.
„Proiectul nu a fost stopat de mase, ci de justiţie. Nu înţeleg cum se reia subiectul, dacă firma nu a schimbat nimic în planurile sale. Noi vom lupta până la capăt să-i oprim. Vrem ca prin această campanie, pe care o vom susţine şi la nivel local, să face oamenii să realizeze ce greşeală mare e pe cale să se întâmple”, spune Iacobaş.

Campanii stradale şi online
Cele trei organizaţii fac campanii online şi stradale de conştientizare a maselor şi spun că vor merge până în pânzele albe pentru Roşia Montana. „În cel mai rău caz, dacă se aprobă proiectul, vom merge la Roşia să protestăm”, a declarat preşedintele Ecotop, Andrei Acs. Cele trei luptă de peste zece ani împotriva exploatării de la Roşia Montană.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite