PORTRET / Adrian Dume este liderul studenţilor de la Universitatea din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când a păşit peste pragul Universităţii Oradea, şi-a dat seama că drepturile studenţilor nu sunt apărate cu eficienţă. Adrian s-a născut în capitala ţării. Copilăria şi adolescenţa i-au fost marcate de două pasiuni: istoria şi matematica.

PROFIL
Născut: 30 octombrie 1984
Educaţie: Facultatea de Istorie-Geografie şi Relaţii Internaţionale
Familie: Necăsătorit

„Încă din şcoala generală am fost foarte bun la matematică. De aceea am ales iniţial profilul mate-info în liceu. După primele luni mi-am dat seama că îmi doresc foarte mult să studiez istoria şi m-am transferat la alt profil”, explică Adrian. Pasiunea  i-a rămas vie şi peste ani şi l-a determinat să urmeze Facultatea de Istorie şi Geografie.
„Cred că iubirea faţă de istorie se datorează părinţilor mei care mi-au deschis gustul pentru cultură“, spune studentul. „Am crescut cu foarte multe cărţi de specialitate în casă. Când eram în şcoala generală, citeam şi Tom Swayer şi Tratatele Academiei”, povesteşte liderul. „Dacă studiezi istoria, ţi se dezvoltă o gândire analitică”, spune tânărul. Calităţile dobândite, asociate cu dorinţa de a crea, l-au transformat într-un adevărat lider. „În Universitate am găsit un soi de letargie. Lipsea iniţiativa”, crede tânărul. „Unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să înfiinţez un cerc de istorie. M-am dus la decan şi i-am zis că vreau să îl fac”.

Reformatorul tinerilor
Pas cu pas, Adrian a câştigat încrederea celor din jur şi a ajuns să-i reprezinte în cadrul Senatului. „Deşi am fost numit preşedintele studenţilor abia în martie 2008, neoficial am fost lider încă din vara lui 2007. Pentru că orice problemă intervenea, o vorbeau cu mine”, îşi aminteşte Adrian.
În postura de preşedinte, tânărul a adus schimbări majore în viaţa studenţească. „Am introdus democraţia în distribuirea locurilor de cazare din cămine. Înainte, de cazare se ocupa un administrator. Acum există o comisie, din care fac parte şi studenţi”, explică tânărul. Un alt pas important a fost obţinerea abonamentelor gratuite pe mijloacele de transport în comun. „Am strâns semnături şi am făcut nenumărate drumuri la Primărie pentru a solicita abonamente reduse pentru studenţi. Am obţinut reducere de 50 la sută. În condiţiile în care Universitatea decontează tot 50 de procente din costul transportului, suntem singurii studenţi din ţară care circulă gratis”, spune Adrian. 
Liderul s-a zbătut şi pentru a le dărui tinerilor un club studenţesc, o casă de cultură şi, nu în ultimul rând, mai multă încredere în ei. A creat regulamente care le atribuie studenţilor sarcini, i-a ajutat să fie mai bine reprezentaţi în forurile superioare şi i-a motivat să ia atitudine. „Tot ceea ce am făcut este din responsabilitate. Faţă de studenţi şi faţă de comunitate. Pentru că Universitatea este una dintre principalele puteri”, spune Adrian.

Întrebări şi răspunsuri

Cât vei mai fi preşedintele studenţilor?
Până în luna octombrie a acestui an. Am terminat facultatea, am absolvit un master în Istoria Vestului Românesc şi unul de Regional şi Euroregional în Administraţia Publică. Termin doctoratul în Istoria vinului şi viei în Crişana şi predau ştacheta.

Ce profesie vei urma?
Mi-ar plăcea să fiu profesor sau să lucrez în administraţie.

Ce crezi că te-a ajutat să reuşeşti în toate demersurile tale?
Atitudinea. Mi-am susţinut mereu punctul de vedere, chiar dacă eram singur împotriva tuturor. Şi am avut mereu iniţiativă. Am spus: eu vreau să fac!

Ce-i place
Adrian recunoaşte că este microbist. Echipa sa preferată este Dinamo. Este iubitor de natură şi de animale. Îi place să citească. Mâncarea favorită sunt cartofii prăjiţi cu piept de pui. Gustă cu plăcere un pahar de vin roşu, demidulce.

Ce nu-i place
Lui Adrian nu-i place indiferenţa românilor faţă de societate. Tânărul nu apreciază falsa superioritate. Nu mănâncă sosuri, ouă sau mâncăruri grase.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite