PORTRET/ Orădeanca Adriana Petruş este specialistă în clonarea plantelor
0
Orădeanca este doctor în biologie şi face cercetare pe culturi de plante in vitro. Tema lucrării ei de doctorat este cercetarea culturilor de ţesuturi vegetale.
PROFIL
NĂSCUTĂ. 21 noiembrie 1974 Marghita, judeţul Bihor
EDUCAŢIE. Facultatea de Ştiinţe – specilizarea Biologie-Chimie
FAMILIE. Căsătorită, are o fetiţă
Adriana spune că nu s-a gândit că va ajunge să fie doctor în biologie şi profesor, dar că acest drum pe care l-a ales i se potriveşte de minune. Ea a terminat liceul sanitar şi a lucrat ca asistentă medicală cu jumătate de normă la Spitalul de Neuropsihiatrie din Oradea, timp de patru ani.
În aceeaşi perioadă s-a înscris la facultatea de ştiinţe. „Am vrut să-mi pun mintea să muncească, am vrut o provocare şi m-am înscris la Facultatea de Ştiinţe, specializarea biologie-chimie. Mi-a plăcut foarte mult şi fără să mă gândesc în primul an la asta, după ce am terminat facultatea am făcut şi doctoratul în biologie. Acum predau la facultate, studenţilor din anii terminali, biotehnologie vegetală şi generală şi fac cercetare”, spune Adriana.
Trandafir in vitro
Adriana şi-a făcut lucrarea de doctorat pe tema, cercetare pe culturi de ţesuturi vegetale, sub îndrumarea unei profesoare de la Cluj, iniţiatoarea culturilor in vitro în România, care a venit la Oradea când ea era studentă.
„Profesoara ne-a ales pe câţiva studenţi din ani diferiţi şi ne-a îndrumat spre cercetarea culturilor in vitro. Mi-a plăcut foarte mult şi de aceea mă ocup şi acum de cercetare la modul foarte serios”, spune orădeanca.
Adriana munceşte ca şi botanist în Laboratorul de botanică şi biotehnologie din Oradea, unde studenţii au posibilitatea să cerceteze şi să studieze realizarea culturilor in vitro.
„Avantajul culturii in vitro este faptul că putem obţine o plantă într-un timp mult mai scurt decât ar creşte planta respectivă în mod normal. De exemplu, un trandafir in vitro ajunge să înflorească în şase luni, în timp ce unul crescut normal ajunge în acelaşi stadiu în doi ani. Este o diferenţă foarte mare. În străinătate este o adevărată industrie de plante crescute in vitro. Am avut şi la noi culturi in vitro de garoafe”, spune cercetătorul.
Profesoară de clonare
Ideea plantelor crescute artificial este că prin această metodă se poate controla tot procesul de creştere al plantei cultivate. Dacă se doreşte ca un trandafir să înflorească în iunie se realizează cultivarea in vitro în ianuarie.
Adriana spune că munca de cercetare nu este uşoară, un adevărat cercetător nu poate fi superficial şi petrece foarte multe ore pe zi în laborator, dar şi pe teren la prelevări de probe pentru cercetare.
Pe lângă activitatea ştiinţifică, Adriana transmite studenţilor o parte din experienţa ei în clonarea plantelor. Studenţii pasionaţi de cercetare sunt angrenaţi în această activitate, iar mulţi dintre ei au articole publicate în reviste de specialitate.
Întrebări şi răspunsuri
Ce vă place mai mult, să predaţi sau să faceţi cercetare?
Îmi plac ambele activităţi la fel de mult. Nu aş putea face cercetare fără predare sau invers. Activitatea de predare implică şi partea de cercetare.
Cât timp vă petreceţi în laboratorul de cercetare?
Nu pot să spun că am un program fix în fiecare zi, dar pot să spun că dedic cel puţin opt ore pe zi activităţii de cercetare, fie că sunt în laborator, fie pe teren.
Ce-i place
Adrianei îi place să călătorească, de preferat împreună cu familia. Ea spune că îmbină utilul cu plăcutul şi că o implică foarte mult pe fiica ei de doar patru ani în activitatea de cercetare. Micuţa are propria ei trusă de cercetare.
Ce nu-i place
Adriana spune că nu-i place lipsa de respect a oamenilor faţă de natură. Nu-i place prostia şi lipsa de caracter. Ea spune că nu-i plac tinerii cu prejudecăţi şi speră că această problemă se va rezolva.