Marian Halas a fost campion național la toate categoriile de vârstă, la judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Halas
Marian Halas

Viaţa sportivă a orădeanului este marcată de un şir de titluri importante. A fost campion naţional la fiecare categorie de vârstă.

PROFIL
Născut. 4 august 1986 Marghita
Studii: Facultatea de Educaţie fizică şi Sport din Oradea
Familie. Necăsătorit, mai are cinci fraţi

Marian a ajuns la judo dintr-o pură întâmplare. El făcea carting la parterul sălii unde se făceau şi antrenamentele de judo. Într-o zi, antrenorul lui a întârziat şi el a profitat de acest lucru şi a urcat la sala de judo să vadă ce se întâmplă la antrenamente.
„În primă fază am fost impresionat de echipament. Toţi aveau chimonouri albe şi arătau foarte bine. Apoi am văzut că era un sport de contact ceea ce mi-a plăcut foarte mult. Eu am fost mai bătăuş de mic”, povesteşte sportivul.

Drumul spre titlurile de campion
Odată intrat în sala de judo, Marian nu a mai plecat. Antrenorul de judo din Marghita, unde a început acest sport, l-a încurajat foarte mult pentru că a observat că este foarte talentat. „Am muncit mult pentru că mi-a plăcut şi pe lângă asta, antrenorul meu m-a susţinut foarte mult”, spune sportivul Timp de patru ani, Marian a practicat judoul la Marghita, apoi în 2000 a fost luat la clubul Liberty din Oradea, unde este şi acum.
Încă de la vârsta junioratului, Marian a reuşit să obţină titlul de campion naţional şi să facă parte din lotul naţional de juniori al României. Apoi la tineret a avut aceeaşi evoluţie. A fost campion naţional şi a făcut parte din lotul naţional. Tot el a obţinut locul întâi la Campionatul Naţional de judo la seniori încă de când concura şi la tineret. Acum, că este senior, are aceleaşi rezultate. Este campion naţional şi face parte din lotul naţional de seniori. „Am obţinut titlurile de campion naţional la toate categoriile de vârstă, încă de când participam la juniori”, spune sportivul.

Sacrificii care meritau făcute
Toate aceste rezultate au fost obţinute de Marian cu multă muncă şi foarte multe sacrificii. Pe lângă talent a fost nevoie de antrenamente intense şi de seriozitate maximă. „Dacă vrei să fii un sportiv de performanţă bun trebuie să renunţi la multe lucruri. Eu am renunţat la ieşitul în cluburi, sau la mersul la petreceri pentru judo. Am vrut să ajung printre cei mai buni şi numai aşa am reuşit. De Crăciun, de exemplu, eu am fost în cantonament, nu am stat cu familia. În ziua de Crăciun am avut antrenament şi seara o masă festivă, apoi din nou antrenament a doua zi”, spune judoka.
Lui Marian nu-i pare rău deloc că s-a dedicat sută la sută judoului, el spune ca sportul l-a format atât fizic, cât şi psihic.

Întrebări şi răspunsuri

Câte antrenamente ai pe săptămână?
Avem aproximativ 11-12 antrenamente pe săptămână, de câte două ore fiecare. Avem un program strict de masă, odihnă şi antrenament. Aceasta este meseria mea.

Ai avut accidentări grave vreodată?
Am avut accidentări, dar nu pot să spun că au fost foarte grave. Am avut entorse la gleznă, întinderi musculare, dar nimic foarte grav.

Ce-i place
Lui Marian îi place să vizioneze filme în puţinul timp liber pe care îi are. El spune că, deoarece este sportiv de performanţă, îi place să mănânce sănătos. Îi place să fie punctual şi să conducă.

Ce nu-i place
Lui Marian nu-i plac băuturile carbogazoase. Nu-i place minciuna şi nu-i place să fie nedreptăţit. El mai spune că urăşte să aştepte când trebuie să se întâlnească cu cineva.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite