PORTRET/Costel Dănculea este un jandarm orădean pasionat de judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Dănculea
Costel Dănculea

Tânărul practică judo-ul de performanţă de la opt ani şi recent a câştigat locul întâi, într-un concurs al Ministerului de Interne.

Dorin a ajuns în sala de judo datorită unui coleg de-al lui de clasă. Ţin minte că mă înţelegeam foarte bine cu colegul meu. El făcea judo deja de ceva timp şi m-a tot chemat şi pe mine. Într-o zi m-a convins şi m-am dus cu el împreună la un antrenament. Şi am rămas”, a spus sportivul.
Tânărul este din Bacău, oraşul în care a şi început să practice judo-ul. După o perioadă de mers la antrenament, el a început să participe la diferite competiţii naţionale şi internaţionale.
Dorin a fost campion naţional la toate categoriile de vârstă la care a participat. A început să concureze încă de când se încadra la categoria de vârstă copii şi de atunci a obţinut locul întâi la toate competiţiile de acest gen. „Am fost campion naţional la toate categoriile de vârstă la care am participat, începând de la copii şi până la seniori”, a mai spus sportivul.
Dorin a venit la Oradea prima oară în anul 2000, cu lotul naţional de cadeţi, din care făcea parte. Atunci lupta încă pentru Bacău. Apoi, în 2001, s-a transferat la Dinamo Bucureşti, unde a stat până în 2007. „M-am transferat la clubul Dinamo Bucureşti ca să intru în Ministerul de Interne. Acolo am fost încadrat ca şi poliţist şi mergeam la concursuri de judo reprezentând clubul Dinamo”, a povestit tânărul.

Orice pentru judo
În 2008 Dorin s-a încadrat ca jandarm în Oradea, iar în 2009 s-a legitimat la clubul CSM Liberty. „Am venit la Oradea pentru judo şi m-am transferat la jandarmi cu gradul de sergent major. Îmi place această meserie şi se potriveşte foarte bine cu sportul pe care îl practic”, spune judoka. Dorin face parte din Detaşamentul Mobil al Jandarmeriei, la forţele de intervenţie, iar faptul că practică judo-ul de performanţă îl ajută foarte mult să-şi facă meseria cât mai bine. Pe lângă asta, el predă ore de judo colegilor săi jandarmi, iar conducerea instituţiei îl susţine din toate punctele de vedere.
Dorin are cel puţin zece antrenamente pe săptămână. Cele mai importante rezultate ale lui sunt locul trei şi locul doi la Campionatele Europene de juniori, locul trei la Mondialele de juniori, locul trei şi locul întâi la Cupa Mondială de seniori, locul cinci la Campionatele Europene de seniori şi nouă la Mondialele de seniori. Dorin se pregăteşte acum foarte serios pentru calificările la jocurile olimpice, unde vrea să ajungă neapărat.

Întrebări şi răspunsuri

Te-ai accidentat vreodată grav?
Da, am făcut o ruptură de ligamente la genunchi în timpul unui meci. Am fost operat şi nici acum nu pot să spun că mi-ai revenit complet.

Ce planuri de viitor ai în ceea ce priveşte cariera ta de sportiv?
Aş vrea să iau neapărat medalii la cele şase concursuri internaţionale importante la care voi participa. Până la jocurile olimpice, mai am de trecut de trei campionate europene şi tot atâtea campionate mondiale.

Ce-i place
Lui Dorin îi place să vizioneze filme şi să citească în timpul liber. El spune că îi place şi să se joace pe playstation ori de câte ori are ocazia.

Ce nu-i place
Dorin spune că nu-i place să slăbească înainte de concursuri ca să intre la o anumită categorie de greutate. El spune că nu-i place deloc să piardă, mai ales la un concurs serios.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite