Orădeanul Szokolszky Istvan organizează, în premieră, Ironman de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Szokolszky Istvan
Szokolszky Istvan

Este un împătimit al sportului în general şi al ciclismului şi traseelor de munte în special, de aceea s-a gândit că un concurs care să îmbine mai multe sporturi ar fi binevenit în România.

PROFIL
Născut. 28.06.1972, Oradea
Familie. Căsătorit
Studii. Postliceală de tehnică veterinară la Salonta
Experienţă. Zeci de intervenţii de salvare în zonele montane

Istvan spune că întotdeauna i-a plăcut muntele şi că de aceea a început cu mulţi ani în urmă să facă trasee montate şi să organizeze, împreună cu alţi prieteni de-ai lui, expediţii montane. „Întotdeauna mi-a plăcut natura şi în special muntele. Împreună cu prietenii facem trasee montane de câte ori avem puţin timp liber”, spune Istvan.

Salvamontist voluntar
Printre prietenii cu care Istvan făcea trasee montane erau şi salvamontişti cu experienţă care i-au arătat primele metode de salvare. „În urmă cu patru ani am devenit salvamonist voluntar. Ori de câte ori e nevoie de mine, cei de la Salvamont mă anunţă, iar eu îi ajut cu cea mai mare plăcere”, a spus salvamontistul. Pentru a fi cât mai eficient în expediţii de salvare, a participat la stagii de pregătire pentru salvamontişti. Istvan a luat parte la mai multe acţiuni de salvare a unor excursionişti aventurieri care au încercat să-şi depăşească limitele.
„Ţin minte că am fost chemaţi să scoatem doi tineri maghiari dintr-o râpă în care căzuseră pentru că nu şi-au numărat bine paşii la întoarcerea de la un obiectiv turistic de lângă Remeţi. Am mers împreună cu salvamontiştii şi am reuşit să-I scoatem. Unul şi-a rupt un picior, iar celălalt avea probleme serioase la coloană”, povesteşte Istvan.
Istvan face şi ciclism şi chiar a participat la competiţii de ciclism montat. Pe lângă asta, el a mai luat parte şi la maratoane montane, atât în ţară, cât şi în străinătate. „Am participat la competiţii de ciclism montan, dar şi la concursuri de marathon montan în România, Grecia şi Italia. De aici a şi venit ideea de a organiza un concurs care să le îmbine pe aceste două preocupări ale noastre”, a spus organizatorul.

Competiie în premieră
Cum în România nu a mai fost niciodată organizată o competiţie de genul cunoscutului concurs Ironman, Istvan şi un alt prieten al lui s-au gândit că ar fi binevenit un asemenea eveniment  în Oradea. Aşadar, între 11-13 iunie 2010 Oradea va fi oraşul ironmanilor din ţară şi din străinătate. Concursul presupune parcurgerea a 3.800 de metri înot în lacul Tileagd, un traseu cu bicicleta de 180 de kilometri şi un maraton de 42,2 kilometri de alergare. Înscrierile la concurs încep în februarie, dar organizatorii spun că deja au primit foarte multe telefoane de la cei care doresc să participe la concurs. Cu toate că este organizator, Istvan va participa la concursul numit XTR Triathlon din Oradea şi se pregăteşte foarte serios pentru această competiţie.

Întrebări şi răspunsuri

Câţi participanţi credeţi că veţi avea la XTR Triathlon?
Ne aşteptăm să fie în jur de 150 de oameni, dacă acest număr este depăşit vom fi foarte fericiţi că am reuşit să adunăm atâţia doritori încă de la prima ediţie a concursului.

Ce premii vor primi câştigătorii?
Pe lângă cupe şi medalii vor fi şi premii în bani şi echipamente sportive.

Ce-i place
Istvan spune că-i place să-şi petreacă timpul liber făcând trasee montane alături de soţia şi prietenii lui.

Ce nu-i place
Lui Istvan Szokolszky nu-i place să-şi petreacă weekendurile stând acasă, în faţa televizorului şi încearcă să evite acest lucru cât mai mult posibil.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite