Gabriel Băruţa, un compozitor orădean care a dat lovitura la concursul Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compune piese muzicale de cel puţin zece ani şi spune că această pasiune i-a adus satisfacţii enorme.Gabriel a fost pasionat de muzică încă de când era copil. Înclinaţiile lui spre artă în general nu sunt întâmplătoare.

PROFIL
Născut. 23 ianuarie 1979, Oradea
Familie. Căsătorit, nu are copii
Studii. Facultatea de Arte Plastice, Oradea

 El se trage dintr-o familie de artişti, tatăl lui a absolvit artele plastice iar mama are un talent muzical excepţional. „În clasele I-IV am cântat la pian, dar am renunţat pentru că nu-mi plăcea atunci să studiez şi nici nu mă înţelegeam cu profesoara. Am continuat cu artele plastice, pentru ca apoi în liceu să mă întorc înapoi la vechea mea dragoste, muzica”, povesteşte compozitorul.

Compozitor complex
Gabriel este autodidact în ceea ce priveşte muzica şi compoziţiile muzicale. El spune că a învăţat singur să cânte la chitară şi la pian, şi tot singur a studiat ce înseamnă să fii un bun şi complex compozitor. „Sunt autodidact în ceea ce fac. Cânt şi la chitară şi la pian şi cânt şi din voce. Dar prefer să compun, şi majoritatea pieselor mele au textul scris tot de mine. Îmi place să compun tot când vine vorba de o piesă muzicală. De multe ori mă gândesc la linia melodică şi îmi vin în minte versurile care se potrivesc, dar şi invers”, spune compozitorul. Gabriel este şi un îndrăgit şi apreciat compozitor în lumea muzicii pentru copii, obţinând numeroase premii la creaţie în festivalurile de gen.
Ca şi compozitor Gabriel a înregistrat nenumărate succese, alături de cunoscuţi artişti din România. Cel mai recent succes al lui este locul întâi la preselecţia pentru Eurovision. Aici melodia compusă de el a obţinut cel mai mare punctaj din 15 piese selectate pentru marea finală de la Bucureşti din 6 martie. Atunci piesa va fi interpretată de Dragoş Chircu, iar Gabriel speră să se bucure de acelaşi succes. „La preselecţie piesa «Come as one» a fost cântată de David Bryan, artist englez stabilit în Oradea. Din păcate, regulamentul spune că el nu va putea reprezenta România în finale deoarece nu are cetăţenie română, aşadar am fost nevoit să apelez la un alt interpret. Piesa va fi interpetată de Dragoş Ghircu şi eu sper să aibă succes”, spune compozitorul.
Gabriel spune că meseria de compozitor un este una uşoară şi că de multe ori îşi petrece zile în şir în studio, dar cu toate astea satisfacţiile sunt enorme. După ce a lucrat de la 18 ani ca şi inginer de sunet şi orchestrator la un studio din Oradea, acum el are propriul studio echipat cu tehnologia necesară. În luna decembrie a anului trecut Gabriel a lansat al doilea album de autor cu creaţiile sale intitulat „Împreună”.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cea mai mare realizare a ta de până acum?
Pe lângă numeroasele premii pe care le-am obţinut la diferite concursuri, faptul că piesa mea „Come as one” a obţinut puctajul cel mai mare la preselecţia Eurovision este o realizare foarte mare.

Ce loc crezi că vei obţine cu această piesă?
Eu sper că vom obţine locul I, asta chiar că ar fi cea mai mare realizare a mea de până acum.

Ce-i place
Lui Gabriel îi place să se plimbe şi să călătorească. El spune că orice călătorie îl încarcă şi îl ajută de fie tot mai creativ în munca sa.


Ce nu-i place
Gabriel spune că nu-i plac oamenii care nu au simţul penibilului şi nu suportă ipocrizia.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite