Lipsa experţilor criminaliști prelungește la nesfărșit procesele vitezomanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul specialist care poate întocmi expertize privind dinamica accidentelor de circulaţie se află la Timişoara. Magistraţii orădeni aşteaptă şi acum raportul specialiştilor din Timişoara în cazul unui accident rutier petrecut în urmă cu cinci ani.

CITIŢI ŞI:

Patru răniţi grav şi un mort după ce un autocar a strivit un jeep la Bazna

August 2005, Oşorhei. Într-o curbă periculoasă, autoturismul condus de Hendrika Meijers, cetăţean francez, a pătruns pe contrasens şi a izbit frontal o maşină care se deplasa spre Oradea. În urma impactului, Mariana Gagu, şoferiţa din autoturismul Golf, a murit pe loc. De aproape cinci ani, procesul stagnează din lipsa unei expertize privind dinamica producerii accidentului.

Expertize amânate ani de zile
„Singurul specialist abilitat este la Timişoara. În octombrie 2007 s-a dispus efectuarea expertizei. O lună mai târziu, cei de la laborator ne-au comunicat că raportul se va întocmi la şase luni de la plata avansului de 800 lei”, a spus Cristian Danileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea.
În lipsa unei expertize, magistraţii au amânat procesul până în ianuarie 2008. Abia în septembrie, judecătorii au avut acces la un prim raport, care a fost însă neconcludent. La începutul lui 2009, avocatul şoferiţei din Franţa a solicitat o nouă expertiză Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică Bucureşti. „Cei din Capitală ne-au comunicat că volumul mare de lucru nu permite efectuarea raportului mai devreme de opt luni de la plata avansului. De mai bine de patru ani, familia victimei aşteaptă soluţia noastră”, a explicat Cristian Danileţ, care a amânat procesul pentru luna martie.

Un specialist pentru cinci judeţe
Fără o expertiză, actul de justiţie este sistat.„Am solicitat o expertiză la Timişoara şi mi s-a comunicat că rezultatele vor ajunge în termen de 15 luni. Se încetineşte actul de justiţie. Se pierd timp şi bani, iar fapta s-ar putea prescrie”, a precizat avocatul Alexandru Butuc.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite