Orădeanca Diana Groza și-a dedicat viața dansului sportiv de performanță

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Groza
Diana Groza

Tânăra se poate lăuda cu performanţe de invidiat: a urcat doi ani la rând pe podium la campionatul naţional de dans sportiv. Diana practică acest sport de la cinci ani şi spune că, deşi nu îi este uşor, îi place foarte mult.

PROFIL
Născută. 14 ianuarie 1992, Oradea
Educaţie. Elevă în clasa a XI-a la liceul „Mihai Viteazul” din Oradea
Familie. Singură la părinţi

 „M-a adus mama aici la cinci ani pentru că dansam prin casă ori de câte ori auzeam muzică. Mama s-a gândit că ar fi bine să învăţ să dansez, dar nu s-a gândit că voi ajunge să fac performanţă”, povesteşte sportiva.

Dublă campioană naţională
De când a pus pentru prima oară piciorul în sala de antrenament, Diana nu a mai renunţat la dansul sportiv. Din hobby, acest sport s-a transformat într-o activitate serioasă. „Cu toate că am renunţat la multe lucruri pentru acest sport, nu îmi pare rău. Îmi place foarte mult să dansez”, spune Diana.
Împreună cu partenerul ei, cu care a dansat 12 ani, Diana a urcat pe podiumul campionatului naţional de dans sportiv pe locul I, doi ani la rând. „Am obţinut locul I la campionatul naţional de dans sportiv în 2008 şi în 2009. Competiţiile nu au fost uşoare şi de aceea locul I ne-a adus o mare satisfacţie”, spune sportiva.

Părinţii o sprijină, profesorii, nu
În 2008, Diana a reprezentat România la Campionatele Europene de dans sportiv care au avut loc în Moscova şi la Mondialele din Germania. În 2009 tot ea, împreună cu partenerul ei, a participat din nou la Europene, de data aceasta în Franţa, şi la Mondiale în China. „Şi la Europene, şi la Mondiale ne-am clasat între primele 30 de perechi. Este o performanţă pentru noi, deoarece au participat peste 100 de perechi”, spune sportiva.
Diana face parte din lotul naţional de dans sportiv al României şi se întâlneşte de trei ori pe an cu ceilalţi sportivi din ţară pentru a face antrenamente de pregătire. Spune că profesorii nu o susţin foarte mult. „Colegii nu înţeleg ce înseamnă acest sport, iar eu nu vorbesc foarte mult despre asta la şcoală. Profesorii nu mă prea susţin din cauză că mai lipsesc de la şcoală, dar în schimb părinţii mă sprijină din toate punctele de vedere”, spune Diana.

„Nu e uşor”
În perioada competiţională, Diana se antrenează în fiecare zi, câte patru ore, timp în care repetă coregrafiile pentru fiecare dans în parte. „Nu e uşor să practici un sport de performanţă, am renunţat de multe ori la ieşiri în oraş cu prietenii pentru că ori aveam concurs, ori spectacol. Cu toate acestea, îmi place foarte tare ceea ce fac şi nu am de gând să renunţ”, spune hotărâtă sportiva.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vrei să faci după ce termini liceul?
Vreau să dau examen la Facultatea de coregrafie şi apoi să fac şcoala de antrenori din Bucureşti.

Ţi s-a întâmplat vreodată să încurci paşii de dans în timpului unui concurs?
Da, mi s-a întâmplat asta de mai multe ori, dar am improvizat şi nimeni nu şi-a dat seama. Am făcut în aşa fel încât să nu se vadă pe mine că m-am încurcat.

Ce-i place
Printre competiţiile de dans, antrenamente şi şcoală, Diana are foarte puţin timp pentru hobby-uri. Ea spune că-i place foarte mult să asculte muzică.

Ce nu-i place
Prejudecăţile sunt în capul listei cu lucruri care nu-i plac. Dianei nu-i plac oamenii care judecă alţi oameni fără măcar să-i cunoască.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite