FOTO Împuşcat pentru că a vrut să fugă în Vest riscă până la 3 ani de pușcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Iaconi, un tânăr din Republica Moldova, este internat în prezent în Spitalul Judeţean din Oradea. Autorităţile spun că, în fiecare an, numărul celor care vor să forţeze graniţa creşte alarmant o dată cu venirea toamnei.

Valeriu Iaconi a fost împuşcat miercuri seara în Vama Borş în timp ce încerca să fugă peste câmpul care desparte România de Ungaria. Tânărul de 29 de ani a venit din Republica Moldova sâmbătă, cu intenţia de a trece frontiera cu un buletin bulgăresc fals. „Miercuri seara, poliţiştii de frontieră au oprit un taxi care se apropia de Vama Borş, în jurul orei 20.00. În momentul în care au cerut actele, bărbatul din dreapta şoferului a fugit”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, Cătălin Simuţ.

„Agenţii noştri l-au somat verbal. Când au văzut că nu se opreşte au tras şase focuri de armă în aer. Bărbatul însă a ignorat toate avertismentele şi a continuat să fugă.  Neavând de ales, unul dintre agenţi a tras trei focuri de armă la nivelul picioarelor“, a mai explicat Simuţ.

Voia să muncească
Tânărul rănit la şold a fost transportat la Spitalul Judeţean. Spre uimirea doctorilor, pacientul nu a necesitat operaţie. „Glontele i-a intrat prin spate şi a traversat plămânul şi ficatul. Uimitor este că nu a fost necesară o operaţie, deşi în mod normal ficatul este sensibil şi la o înţepătură de ac”, a declarat Carmen Pantiş, managerul Spitalului Judeţean. „Starea lui este stabilă dar îl ţinem sub observaţie încă cinci zile pentru că există riscul să apară complicaţii sau infecţii”, a spus Pantiş în această dimineaţă. Valeriu a recunoscut că gestul său a fost motivat de lipsa banilor. Tânărul a mai recunoscut că nu a răspuns somaţiilor date de poliţişti.

Ce riscă transfugii
Valeriu Iaconi este al 129-lea caz de forţare a graniţei cu Ungaria de anul acesta. „Numărul transfugilor creşte în fiecare toamnă. Majoritatea celor care vor să fugă sunt moldoveni. Apoi urmează afro-asiaticii. Pakistanezii, indienii, afganii au mai puţine tentative, dar atunci când încearcă să treacă ilegal vin în grupuri mari, de câte 9-10 persoane”, a mai subliniat Simuţ. Valeriu Iaconi va fi urmărit penal pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei. „Riscă o pedeapsă de la trei luni până la doi de închisoare, dar cine se află la prima abatere, primeşte pedeapsa cu suspendare”, a spus Cătălin Simuţ.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite