Jurnal de criză: Poveste de succes printre măslini italieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nina Arintin este una dintre orădencele care a profitat de oportunitatea unui loc de muncă în afara ţării. Pentru orădenii care vor să lucreze în Italia, Eures scoate la concurs peste 500 de locuri de muncă vacante în domeniul hotelier.

Nina Arintin a plecat prima dată în Italia în anul 2007, când a realizat că în ţară nu sunt şanse de angajare pentru cei care au trecut de 40 de ani. „Până în 1989 am lucrat ca gestionară  la stat.  După revoluţie, mi-a fost foarte greu să găsesc un job în domeniu”, a povestit femeia.
După mai multe eşecuri, orădeanca a înţeles că trebuie să plece din ţară. „Mă apropiam de 50 de ani şi eram deja disperată“, a spus Nina Arintin.

Mirajul străinătăţii
În vara anului 2007, Nina a părăsit România în favoarea Italiei. „Prima dată am plecat cu ajutorul unei prietene care mi-a găsit loc de muncă ca îngrijitoare la un bătrân”, a explicat orădeanca. După expirarea contractului, femeia, rămasă fără cazare şi masă, nu a reuşit să-şi găsească alt job.
„M-am întors în ţară cu dor, pentru că nu lipsisem niciodată atât de mult de lângă ai mei. Dar am realizat că le sunt de mai mare ajutor din străinătate”, şi-a amintit Nina. Soluţia a venit prin serviciul Eures. „Fiica mea a aflat că se organizează concurs pentru cei care vor să muncească în străinătate. Am reuşit pentru că ştiam deja să vorbesc italiană”, a povestit femeia.
Astfel, Nina a ajuns să facă curat şi să spele vase într-un restaurant din oraşul Vinci. „Deşi sunt spălătoreasă, aici toată lumea mă respectă. În plus, câştig  45 de euro pe zi, bani cu care-mi pot sprijini familia”, a explicat orădeanca.

Şanse noi pentru orădeni
La fel ca Nina, sute de şomeri aşteaptă cu sufletul la gură un job în ţară sau în străinătate. „Pentru orădenii care vor să muncească în Italia, avem o ofertă de 530 de locuri de muncă, în domeniul hotelier”, a spus consilierul Eures, Simona Burdean. „CV-urile se pot depune la sediul AJOFM până în data de 22 aprilie. Ulterior, se va face selecţia finală la Bucureşti”, a explicat Burdean. Principala condiţie pentru candidaţi este cunoaşterea limbii italiene, la nivel mediu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite