Peste 100.000 de euro vor fi cheltuiți în acest an pentru realizarea unor statui anonime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În an de criză, Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor aruncă banii pe omagierea unor poeţi din secolul trecut. Ady Endre, un poet maghiar care a locuit o perioadă în Bihor, este cel mai cunoscut dintre cei patru scriitori care vor compune grupul statuar. Acesta are deja dedicat la Oradea un bust şi un muzeu.

Consiliul Judeţean Bihor este dispus să investească peste 100.000 de euro pentru statuile unor poeţi, deşi nu se găsesc bani pentru spitale şi şcoli. Până la sfârşitul acestui an, în Oradea va fi ridicat un grup statuar care îi va reprezenta pe Ady Endre, Juhasz Gyula, Tamas Emod şi Dutka Akos, cei care au lansat un nou curent literar, denumit „A holnaposok” („Oamenii de mâine“) .
Dintre aceştia, doar ultimul s-a născut la Oradea, ceilalţi locuind, temporar, în oraşul de pe Criş. Lui Ady Endre îi este deja dedicat la Oradea un bust şi un muzeu. Potrivit informaţiilor primite de la Adriana Ruge, inspector asistent la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, în Oradea există 44 de monumente comemorative, statui şi busturi, dintre care 11 sunt dedicate unor personalităţi maghiare.  

„Având în vedere celelalte cheltuieli pentru cultură, acordarea a 500.000 de lei pentru comunitatea maghiară nu este un dezastru”, Szabo Odon, consilier județean

Vor atrage turişti

Szabo Odon, consilierul judeţean care s-a ocupat de acest proiect, spune că grupul statuar va atrage turişti maghiari în oraş, aşa cum face bojdeuca lui Ion Creangă, la Iaşi. „Până la sfârşitul lui 2010 vom avea la Oradea un grup statuar precum cele din Viena, cu care turişii vor putea interacţiona, aşezându-se pe scaun alături de poeţi, pentru a se fotografia”, a explicat Szabo Odon. „Statuile active vor deveni o parte a citadinului”, a mai spus consilierul. Potrivit acestuia, iniţiativa proiectului i-a aparţinut Primăriei Oradea, Consiliul Judeţean Bihor contribuind doar cu finanţarea. „Este momentul oportun pentru  acest grup statuar, având în vedere că artişti plastici consacraţi s-au oferit să îl realizeze. Cei patru scriitori sunt recunoscuţi la nivel european”, a spus Biro Rozalia, viceprimarul Oradei. Potrivit acesteia, nu s-a realizat niciun sondaj în rândul orădenilor, pentru a se stabili cui vor fi dedicate aceste statui.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite