EXCLUSIV / Povestea falimentului abatorului Prodaliment de la Salonta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta fabrică de mezeluri Prodaliment, aflată acum în faliment, prezintă pericol pentru oraşul Salonta. Ziariştii de la „Adevărul de Seară” au studiat dosarul de insolvenţă de pe rolul instanţei şi vă prezintă motivele pentru care firma a ajuns la faliment.

Firma Prodaliment din Salonta se află în continuare sub monitorizare, deoarece cantitatea de amoniac din instalațiile de frig prezintă pericol de explozie în cazul în care este oprită alimentarea cu energie electrică a fabricii. Prefectul Gavrilă Ghilea, a declarat pentru Adevărul de Seară că tunelurile frigorifice de la fabrică au fost golite de resturile animaliere. "Au fost în jur de douăzeci și ceva de tone de deșeuri animaliere, care au fost duse la firma Protan și distruse. Urmează să vedem ce facem cu instalația de frig", a precizat prefectul.

Cum a faliment Prodaliment

Firma Prodaliment a fost înființată în 1991. Potrivit dosarului aflat pe rolul Curții de Apel Oradea, până în anul 2004, 60% din acțiuni au aparținut lui Nicolae Duca. De la această dată acționariatul s-a schimbat. Acționar majoritar a devenit Alexa Grigore, cu dublă cetățenie, română și australiană, iar Nicolae Duca a fost numit administrator. Noul acționariat și-a propus să relanseze fabrica și a contractat, prin SAPARD,  un proiect de 14 milioane de euro, din care 7 nerambursabili. Cu toate astea, firma nu reușește să se impună pe piață, iar în 2007-2008 înregistrează un deficit major. În raportul făcut de lichidatorul judiciar „RTZ & Partners IPURL" se arată că politica de marketing discutabilă, neînțelegerile dintre asociat și administrator sunt două dintre motivele care au dus la faliment. Același raport arată și că fabrica își vindea produsele la un preț mai mic decât cel de producție. "Produsele erau vândute în majoritate în supermarketuri. Acestea, de multe ori impun prețurile maximale, fără a se putea negocia. Este posibil ca prețul de vânzare să fi fost inferior costurilor", se arată în raportul lichidatorului. Același document mai arată că firma a accesat foarte multe credite, iar profitul a fost extreme de mic. În 2005, de exemplu, Prodaliment a scos un profit de 25.000 de lei. În 2006 a reușit să scoată peste 300.000 de lei, însă următorul an abia dacă a ajuns la 3.700 de lei. Documentul „RTZ & Partners IPURL" arată că firma a încercat să se relanseze, prin contractarea proiectului SAPARD, care urma să-I aducă "ștampila ovală", cea care permite scoaterea produselor pe piața europeană. Concurența le-a luat-o însă înainte celor de la Prodaliment. "Toți concurenții au obținut ștampila ovală înainte cu un an", se arată în analiza făcut de lichidator.

Contracte reziliate

Mai mult, în anul 2008, supermarketurile care cumpărau produse de la fabrica din Salonta au început să renunțe la contracte. Primul a fost Kaufland, care avea un contract de 200.000 de lei săptămânal, au urmat Metro și Real. Mai mult, firma Smithfield, care urma să închirieze o hală de la Prodaliment renunță la contract. Prodaliment pierde enorm în acel moment, doarece a investit 200.000 de euro pentru obținerea autorizațiilor și tehnologizarea hălii. Smithfieled a renunțat la contract, potrivit raportului, din cauza pestei porcine din 2007. Tot din cauza pestei, Smithfield, care era unul dintre principalii furnizori ai Prodaliment, renunță și la acest contract.

Îngropată în datorii

În anul 2008, societatea din Salonta a ajuns să datoreze poeste 32.000.000 de lei către 65 de firme. Insolvența a fost cerută de acționarul majoritar, care a ajuns la concluzia că singura soluție pentru a scăpa firma de colaps ar fi să investească din nou. Acum firma este administrată de lichidatorul judiciar. "În calitate de acționar majoritar nu mai avem niciun cuvânt de spus în administrarea firmei. Responsabil de tot ce se întâmplă acolo, de proasta administrare și de gestionarea problemelor este lichidatorul judiciar", a declarat vizavi de problemele de fabrică avocatul principalului acționar, Dan Șurianu. "Suntem îngrijorați de ce s-a întâmplat acolo, de modul în care a fost gestionată lichidarea", a mai spus avocatul. El a precizat că a cerut strămutarea cazului de la Oradea. Reprezentanții lichidatorului judiciar SC „RTZ & Partners IPURL" au spus că nu vor să dea nicio declarație referitor la acest caz.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite