Rectorul Teodor Maghiar, din nou în instanţă, pentru că a luat de la stat 25 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al universităţii orădene a făcut apel ca să scape de puşcărie. Curtea de Apel Bucureşti a judecat astăzi primul termen al apelului făcut de Teodor Maghiar împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti.

Teodor Maghiar, fostul rector al Universităţii din Oradea, a făcut apel împotriva deciziei date de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru un prejudiciu de 25 de milioane de euro, adus statului. Procesul împotriva lui Teodor Maghiar a început în anul 2008, când fostul rector a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru înşelăciune.

Apelul a avut primul termen astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti. Teodor Maghiar a declarat, pentru „Adevărul de Seară” Oradea, că a cerut amânare. „Am cerut amânare, aştept să mi se comunice termenul”, a spus fostul rector. Tribunalul Bucureşti a decis, prin sentinţa dată în decembrie 2010, să menţină şi sechestrul pe întreaga avere deţinută de fostul rector orădean. Prin sentinţa dată de instanţă, Maghiar este obligat să achite Ministerului Educaţiei Naţionale aproximativ 24 de milioane de euro, prejudiciul adus ministerului după ce Universitatea din Oradea a raportat, pe vremea când Teodor Maghiar era rector, situaţii false cu privire la numărul studenţilor care au studiat la fără taxă, pentru a atrage bani mai mulţi de la buget. Potrivit rechizitoriului DNA, din raportările făcute de Maghiar,  la universitate urmau cursuri pe locuri fără taxă între 17.000 şi 33.000 de studenţi, anual. Anchetatorii au descoperit că în realitate era vorba de aproximativ 14.000 de studenţi.

„Sentinţa e murdară“
De-a lungul procesului, Teodor Maghiar şi-a susţinut în permanenţă nevinovăţia. El spune că există şi dovezi care arată acest lucru. „Sentinţa dată de judecători este murdară. Asta e părerea mea. Nu am furat nimic, n-am făcut nimic decât am construit o universitate”, a subliniat Teodor Maghiar. Pe parcursul judecăţii, în apărarea lui Maghiar au depus mărturie mulţi profesori universitari orădeni.

Avere pusă sub schestru
Instanţa a pus sechestru pe casele de pe străzile Gheorghe Doja şi Barbu Ştefănescu Delavrancea, dar şi pe un autoturism Mercedes, o casă de pe strada Livezilor, cu o valoare impozabilă de peste 160.000 de lei, dar şi pe trei parcele de teren.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite