PORTRET: Tânărul Mihai Merca este mentor pentru copiii cu nevoi speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că are deficienţe de vedere, tânărul şi-a dorit să studieze în învăţământul de masă. Acum îi învaţă pe copii din experienţa sa.

PROFIL
Născut: 22 martie 1988, Oradea
Studii: Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, specializare Pishopedagogie Specială, Oradea
Hobby: Muzica, excursiile, computerul

Mihai Merca spune despre el că este un luptător. Nu i-a plăcut niciodată să se dea bătut, poate şi de aceea a reuşit să treacă peste handicapul de vedere şi să deschidă drumul pentru copiii sau tinerii cu deficienţe. Primul pas l-a făcut în clasa a VI-a. După ce a studiat, ani de zile, în limbajul Braille, Mihai a trecut de la învăţământul special la cel de masă. „Până în clasa a V-a am studiat la Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj Napoca. Stăteam prin internat şi îmi doream să fiu acasă. Am decis să continuu şcoala în învăţământul de masă. Aşa am ajuns la şcoala generală nr. 17, Andrei Mureşanu, şi apoi la liceul Traian Vuia”, povesteşte Mihai.
Pasionat de ştiinţele exacte, tânărul a optat pentru clasa de matematică-informatică. „Pe baza mediei de la examenPentru a ţine pasul, Mihai a învăţat cu ajutorul unui reportofon şi apoi al unui laptop special. Fire sociabilă, tânărul nu a avut probleme cu colegii. Aceasta şi datorită faptului că a înţeles un lucru simplu. „Un elev cu cerinţe educaţionale speciale nu poate să aibă pretenţii de la mediul în care merge. El trebuie să se adapteze mediului. Nu am încercat să îi determin pe colegi să se adapteze la nevoile mele, din contra, eu am încercat să mă ridic la cerinţele clasei”, spune Mihai, care este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, specializarea Psihopedagogie Specială.

Învăţătorul special
În perioada studenţiei, Mihai a lucrat ca suplinitor necalificat la grădiniţa pentru copii ambliopi. A considerat că îi poate învăţa şi pe alţii din experienţa sa. Începând de anul trecut este învăţător la prima clasă pentru copii cu deficienţe de vedere, din Oradea. „Am avut nevoie de răbdare. Predau materiile pe care le predă un învăţător din învăţământul de masă, doar că utilizez materiale accesibilizate. Pentru scris şi citit folosim Braille. În rest, programa este identică”, spune Mihai Merca. În primăvara acestui an, tânărul a pus pe picioare o asociaţie pentru copii şi tineri cu deficienţe de vedere. Prin intermediul asociaţiei Bonga (Blind ONG Artist), Mihai vrea să deruleze proiecte şi programe pe plan educaţional menite să îi ajute pe cei ce suferă de deficienţe de vedere.

Întrebări şi răspunsuri

Cât ţi-a fost de greu să te adaptezi la învăţământul de masă?
Nu a fost uşor. Spre exemplu, când am ajuns în învăţământul de masă, în ciuda faptului că am fost acceptat într-o clasă, am fost pus în situaţia de a fi refuzat. M-am adaptat mediului. 

Ce programe vei derula prin intermediul asociaţiei Bonga?
Asociaţia a fost pusă pe picioare abia în luna aprilie a acestui an. Deocamdată nu am derulat niciun proiect, însă m-am gândit să realizez un club de informatică unde nevăzătorii să poată să înveţe să utilizeze calculatorul. Există un program special de sinteză vocală care citeşte conţinutul text afişat pe ecran.

Ce-i place
Tânărul adoră ieşirile în aer liber cu prietenii şi îi place să descopere locuri noi. Are o pasiune pentru fotografie şi imortalizează locurile sau momentele preferate.

Ce nu-i place
Tânărul spune că detestă birocraţia. Spune despre el că este un luptător şi nu s-ar da bătut niciodată. Recunoaşte însă că există momente în care are tendinţa să abandoneze, dar găseşte motivaţii să continue lupta. Mihai ne-a dăzvăluit că în ciuda greutăţilor, nu îşi doreşte să se stabilească în altă ţară.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite