PORTRET / Marian Halas a fost de zece ori campion naţional la judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul este unul dintre cei mai valoroşi judoka din România. După mai multe performanţe, sportivul mai are un vis: să ajungă la Olimpiadă. Marian este component de bază al lotului naţional de judo al României cu care recent a reuşit să câştige o valoroasă medalie de bronz la Campionatele Europene de la Viena.

Până la această  performanţă, sportivul a izbutit să se impună într-o serie de competiţii interne şi internaţionale. Pentru el, judoul a fost întotdeauna mai mult decât un sport. „Am început să practic acest sport de la vârsta de 10 ani, la mine la Marghita. Primul meu antrenor şi cel care m-a descoperit a fost Filip Alexandru. Din 2000 am fost transferat la Liberty Oradea, cel mai tare club de judo din ţară, iar din 2010 am dublă legitimare Liberty-C.S Fuşle Security”, a declarat Marian.
În 2004 a cucerit primul titlu de campion naţional, ceea ce i-a adus şi selecţia la lotul naţional, iar din 2006 este component al lotului Olimpic. „De la primul titlu şi până acum am reuşit să obţin peste zece titluri de campion naţional atât la individual, cât şi cu echipa. De asemenea, am reuşit să mă impun la foarte multe cupe mondiale şi grand slamuri, după cum am participat la Campionatele Mondiale Universitare”, a povestit Marian.
Marian a obţinut recent, alături de echipa României, încă o medalie de aur. La Turneul internaţional Ventimigla, Marian Halas a câştigat toate meciurile prin ippon, fiind declarat cel mai tehnic judoka din această categorie.
O performanţă importantă pentru  Marian este medalia de bronz cucerită la Campionatele Europene de la Viena. Echipa naţionalei de seniori a României a reuşit această performanţă după o pauză de 40 de ani. „Sigur, a fost o mare bucurie să terminăm o competiţie de asemenea nivel, unde nu ni se dădeau prea multe şanse. Am fost onoraţi să fim felicitaţi în particular de Ilie Năstase, ambasador internaţional al judoului, dar şi de premierul Rusiei, Vladimir Putin, preşedinte de onoare al IJF”, şi-a amintit Marian.

Alături de lotul olimpic
Ca şi orice sportiv de performanţă, şi Marian visează să ajungă măcar odată în viaţă la Jocurile Olimpice. „Este marele meu vis, iar pentru aceasta trag tare la antrenamente. Primul pas este de a mă califica la Olimpiada de la Londra, iar odată ajuns acolo, de ce nu, chiar să obţin o medalie”, a afirmat sportivul. Pentru a-şi îndeplini visul se pregăteşte din greu cu lotul olimpic.
„Avem câte 12-13 ore de antrenament pe săptămână, ceea ce implică mult efort şi sacrificiu, însă doar aşa se poate face marea performanţă”.

Întrebări şi răspunsuri

Ai vreun model în sport?
Eu zic că un sportiv trebuie să aibă un model demn de urmat. Îl admir  mult pe prietenul şi colegul meu de la lot Dan Fâşie, iar dintre judokanii consacraţii îmi place foarte mult de japonezul Kosei Inoue.

Care este nivelul judoului românesc?
Dacă ne orientăm după performanţe şi în special cele ale Alinei Dumitru am putea spune că stăm excelent. Din păcate, lucrurile nu stau tocmai aşa, deoarece, din cauza lipsurilor materiale, nu se pune accent pe generaţiile care vin din spate. Ca să nu mai spun că judoul este un sport care cere multe sacrificii, dar care este recompensat mult prea puţin.

Ce-i place
Îi place să-şi petreacă timpul liber cu soţia. Este un cinefil convins, filmele de comedie şi de acţiune fiind preferatele lui. Îi plac foarte mult călătoriile.

Ce nu-i place
Nu-i place lipsa de fair play după cum nu-i  place nici lipsa de punctualitate.

PROFIL
Născut: 4 august 1986 Marghita, judeţul Bihor
Studii: Facultatea de
Educaţie Fizică Oradea
Familie: Căsătorit

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite