Un orădean judecat pentru jaf asupra mașinii poștei poartă tricou cu "Angajatul lunii" la Poșta Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape 6 ani de la jaf, procesul revine pe rolul Judecătoriei Oradea, pentru rejudecare. Între timp, unul dintre acuzați, Octavian Floruța, defilează cu un tricou cu sigla Poștei Române, cu inscripția "Angajatul lunii".

Justiția nu a putut stabili nici acum dacă cei acuzați de jaful asupra unei mașini a Poștei Române, petrecut în 2005 la Oradea, se fac vinovați. După aproape șase ani, procesul a ajuns din nou pe rolul Judecătoriei Oradea.

În dosar figurează doi posibili autori, Octavian Floruța (26 de ani ) și Bimbo Miklos (31 de ani). Bimbo Miklos a recunoscut că a jefuit mașina Poștei Române și inițial a mărturisit și că ar fi fost implicat și Octavian Floruța. Acesta din urmă a negat însă orice fel de implicare, atât în timpul anchetei, cât și în timpul procesului și a adus martori care i-au asigurat alibi.

Miștocăreală la Facebook

Mai mult, în timp ce justiția încearcă să stabilească dacă se face vinovat sau nu de acuzațiile aduse, Octavian Floruța defilează în poze postate pe un site de socializare cu un tricou cu sigla Poștei Române, pe care scrie "Angajatul anului". Postarea a avut mare succes în grupul de prieteni, care au comentat ipostaza. "Am înțeles că vor ăștia să te angajeze ca paznic-portar la poșta română", spune un comentariu. "O fost mă, da l-or dat afară că o fo prea zelo", vine răspunsul.

Întrebat dacă a vrut să sfideze justiția, Octavian Floruța a precizat că a fost doar o glumă, pusă la cale de prieteni. "Tricoul l-am primit de ziua mea de la prieteni, care au vrut să facă mișto de mine", a declarat Floruța pentru Adevărul de Seară Oradea. În privința procesului nu a vrut să facă declarații. "Avocatul a spus să nu dau declarații la presă. Am depus memorii la dosar, care e public", a adăugat tânărul.


"Își bate joc de toată lumea"

Chestorul Liviu Popa, șeful Poliției Române, a declarat să speră ca instanța să-și facă treaba și susține că probele din dosar sunt mult prea solide pentru ca autorii să scape. Singura problemă este, spune el, că Bimbo Miklos a luat totul asupra lui, se pare contra unor sume de bani. "Își bate joc de toată lumea, conștient de ce face", a declarat Liviu Popa,  referitor la gestul lui Floruța.

Filmul jafului și procesul

O mașină a Poștei Române, care colecta încasările de peste zi de la Oficiul Poștal nr.9 din Oradea, situat în Rogerius, a fost atacată la 22 august 2005, în jurul orei 20.00. Atacatorii au fost doi bărbați, unul purta cască de motociclist, celălat și-a acoperit fața cu o glugă. După ce au dat cu spray lacrimogen, cei doi au furat un sac cu bani, în care se afla suma de 35.000 de lei. Cei doi au fugit cu un BMW, care mai târziu s-a dovedit ca aparținând lui Floruța. Anchetatorii au susținut că acesta l-ar fi cumpărat fără acte, contra sumei de 750 de euro.
În urma anchetei a reieșit să atacatorii au supravegheat Oficiul Poștal 9 5-6 zile înainte de jaf, fiind văzuți de mai mulți martori. La fel ca în ziua atacului, aceștia au fost zăriți purtănd mască de motociclist.

La aproximativ o săptămână după jaf au fost arestați Octavian Floruța, fiul proprietarului unui hotel din Oradea, și Bimbo Miklos. Polițiștii au susținut că Floruța ar fi fost cel care a plănuit toată acțiunea. Acasă la el a fost găsită casca de motociclist cu care și-ar fi acoperit fața. Dacă inițial Bimbo Miklos a spus că Floruța a participat la jaf, în instanță și-a schimbat declarația și a precizat că în realitate autorul jafului ar fi fost unul dintre martorii din dosar, Nicolae Burdescu.

De altfel, de la începutul procesului, strategia avocaților apărării a fost să dovedească faptul că cel care a plănuit şi comis jaful este Nicu Burdescu, cel care i-ar vândut lui Floruţa BMW-ul cu care anchetatorii susțin că atacatorii au fugit de la locul jafului. Acest lucru a fost confirmat în instanță şi de persoane din anturajul lui Burdescu. „Una dintre vecinele lui Floruţa susţine că în seara jafului l-a văzut în BMW-ul vişiniu pe Bimbo însoţit de un tânăr la fel de bine făcut ca şi Tavi (n.r. Octavian Floruţa), dar care purta o şapcă roşie. Or, cunoscut pentru şapca aia este altcineva, şi anume Nicu Burdescu, fost coleg de facultate de-a lui Tavi, cel de la care a cumpărat BMW-ul. Întrebarea este de ce, dintre toţi cei cu semnalmentele respective, poliţia l-a cercetat doar pe Floruţa, nu şi pe Burdescu, mai ales că acesta are cazier", a declarat în instanță unul dintre avocații lui Floruţa, Alexandru Butuc.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite