PORTRET / Tehnicianul orădean Iosif Pop a pus pe picioare victimele din Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif  Pop
Iosif Pop

Orădeanul a stat într-un orăşel din Haiti trei săptămâni. A tratat victimele cutremurului care au avut nevoie de proteze ortopedice. Experienţa l-a făcut pe orădean să aprecieze mult mai mult condiţiile de trai pe care le are acasă. Iosif este tehnician ortoped la Centrul de protezare şi ortozare Theranova din Oradea.

PROFIL
Născut. 3 mai 1975, Satu Mare
Familie. Căsătorit
Studii. Facultatea de educaţie fizică şi sport şi Facultatea de ştiinţe socio-umane, secţia chinetoterapie Oradea

El munceşte aici din 2001 şi spune că este o meserie îi aduce satisfacţii enorme. „Lucrez la acest centru de nouă ani şi cu toate că nu are o legătură foarte apropiată cu studiile mele, îmi place foarte mult ceea ce fac”, spune tehnicianul.
Datorită meseriei lui, Iosif a fost primul tehnician din lume solicitat să ajute victimele cutremurului din acest an din Haiti. „Am plecat în Haiti la 8 februarie cu o organizaţie de binefacere din Germania. Noi suntem parteneri cu ei de zece ani, aşadar ne-au propus să mergem acolo şi să ajutăm victimele cutremurului care au nevoie de proteze ortopedice. Au cumpărat un atelier mobil dotat cu un minimum de aparatură necesară pentru producerea de proteze şi ne-au luat pe noi, tehnicienii, să le facem”, spune Iosif.

Călătorie cu peripeţii
Iosif trebuia să petreacă cinci săptămâni în oraşul Leogane din Haiti, un oraş mic distrus de cutremur în proporţie de 90 la sută. Din cauza birocraţiei, două săptămâni le-a petrecut în Republica Dominicană. „Când am ajuns în Republica Dominicană, am fost nevoiţi să stăm două săptămâni acolo din cauza unor acte care trebuiau rezolvate. A durat foarte mult şi aşa am pierdut două săptămâni din timpul în care noi trebuia deja să tratăm pacienţi”, povesteşte tehnicianul.
Şi problemele nu se opresc aici. După cele două săptămâni, au ajuns în sfârşit la destinaţie, iar acolo nu era apă curentă şi electricitate de care aveau nevoie neapărată pentru a-şi desfăşura activitatea. „Ne-a mai luat o săptămână să rezolvăm problema apei curente şi a electricităţii. Aşadar, practic am lucrat acolo două săptămâni. În acest timp, am început să facem proteze pentru 12 pacienţi şi am mai avut trei care mai aveau nevoie de recuperare şi cărora le-am dat tratamentele de care aveau nevoie”, spune orădeanul.

Peisaj şocant
Iosif şi echipa cu care a mers în Haiti nu ştiau la ce să se aştepte. Când au ajuns acolo i-a izbit imaginea dezolantă a unui oraş distrus aproape în totalitate şi a unor oameni care trăiau în corturi instalate pe marginea drumului.
„Nu mai erau oameni morţi pe străzi şi molozurile erau deja adunate pe marginea drumurilor, dar sărăcia de acolo m-a şocat foarte tare. Nu au apă curentă, locuiesc în corturi pentru că le-au fost distruse casele, îşi fac de mâncare la foc afară. Este o imagine dramatică”, spune tehnicianul.

Întrebări şi răspunsuri

Te-ai mai întoarce acolo dacă ai avea ocazia?
Da, m-aş întoarce acolo, cu siguranţă, dacă soţia mea nu ar fi însărcinată în cinci luni. Tocmai din acest motiv eu am fost primul de la noi care a mers, pentru că de acum încolo trebuie să fiu alături de soţia mea.

Ce te-a marcat cel mai mult acolo?
Cel mai tare m-a şocat sărăcia în care trăiesc acei oameni. Ei nu au minimul necesar pentru un trai decent. La noi apa curge la robinet şi avem electricitate la discreţie şi asta ni se pare normal. După ce m-am întors, mi-am dat seama că noi trăim în lux comparativ cu acei oameni.

Ce-i place
Iosif spune că-i plac oamenii veseli, plini de viaţă şi optimişti. „Dacă nu sunt veseli, îi fac eu să râdă”, spune el. Îi place să facă sport, a făcut baschet când era mai tânăr. De două ori pe săptămână merge şi joacă hochei de sală, sport numit floorball.

Ce nu-i place
Iosif susţine că nu-i plac mâncărurile grase, îi place să mănânce sănătos. Nu-i plac oamenii trişti şi fără pespectivă de viaţă. Nu-i place să fie inactiv. Nu ar suporta să fie ţintuit la pat de vreo boală.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite