PORTRET / Eleva orădeană Diana Ştef este asul olimpiadelor naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanca repetă zilnic toată materia învăţată în ultimele zile, dar îşi găseşte timp pentru pictură, pe care o practică în cadrul unui centru de creaţie.În doar patru ani de şcoală, Diana a făcut performanţe la toate materiile şi a avut rezultate de excepţie la olimpiadele naţionale de română şi matematică.

PROFIL
Născută: 1 iunie 1999, Oradea
Studii: Elevă în clasa a IV-a, step by step, la Liceul Greco-catolic
Familie: Singură la părinţi.

 Fata spune că ambele materii sunt facile şi este o plăcere să le înveţe.  „Nu mi s-a părut niciodată greu să învăţ. Pentru mine, româna şi matematica sunt materii uşoare, pe care le aprofundez fără efort”, spune eleva.
„Întotdeauna mi-am dat interesul pentru şcoală, inclusiv după orele de curs. În fiecare după-amiză, acasă, mă autoevaluez. Repet materia care mi-a fost predată în ultimele zile, pentru a fi sigură că nu am lacune”, explică orădeanca. Diana susţine că alege singură modul în care-şi petrece timpul liber.
„Învăţ cu drag şi am avut mereu ambiţia de fi printre cei mai buni”, spune fata. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate şi Diana a început să puncteze reuşită după reuşită la olimpiade şi concursuri.

Pasionată de cifre şi cărţi
Ultimul succes confirmat al elevei este locul I la Concursul Naţional „Micul Matematician”, unde Diana a cumulat punctajul maxim. „Concursul nu mi s-a părut greu. Un singur exerciţiu avea o întrebare capcană, dar am reuşit să-mi dau seama la timp”, spune fata. Deşi pare greu de crezut, Diana este la fel de talentată şi la limba română. „Faţă de română am avut o atracţie dintotdeauna. Mi-a plăcut foarte mult să citesc şi de câte ori am avut puţin timp, am pus mâna pe o carte”, explică eleva. Aşa se face că la numai 8 ani, în clasa a II-a, Diana citea deja seria Harry Potter şi până în clasa a patra epuizase seria romanelor de aventuri celebre. „Acum mă străduiesc să învăţ foarte bine franceza, pentru că sunt cărţi pe care vreau să le citesc în limba în care le-au scris autorii”, spune copila.

Pictoriţă în timpul liber
„Mama a observat că am înclinaţie spre desen şi m-a îndrumat spre un atelier de creaţie”, spune fata. Diana găseşte în pictură relaxarea şi satisfacţia pe care alţii copii o au când se joacă. „Sunt îndrăgostită de peisaje şi de flori. Îmi place să combin culori şi să redau contururi”, explică fata. Diana îşi exersează talentul şi prin pictarea icoanelor pe sticlă, deşi florile în culori vii îi sunt cel mai aproape de suflet. „Pasiunea pentru desen vreau să o cultiv măcar până ajung în liceu. Apoi, voi învăţa să mă descurc singură. Nu vreau să fac o carieră din asta, vreau să pictez pentru sufletul meu”, a mai subliniat Diana.

Întrebări şi răspunsuri

Visezi la o carieră anume?
Vreau să fiu judecător. Dar nu în ţară, pentru că sistemul este corupt. Sper să obţin bursă pentru studii la Cambridge, în Anglia

Cu atâtea activităţi, ai timp de joacă?
Mă joc sâmbăta şi duminica. Sar coarda sau mă plimb cu rolele. Nu mă joc însă pe calculator.  Prefer să-l folosesc doar pentru enciclopediile online.

Ai primit şi distincţii pentru activităţi extraşcolare?
Am fost premiată de Biblioteca Judeţeană în 2008, pentru că am citit cele mai multe cărţi în acel an.

Ce-i place
Dianei îi plac romanele SF şi poveştile fanteziste despre magie şi alchimie. Fata e îndrăgostită şi de materiile istorie şi geografie. Merge regulat la biserică. Are o pasiune pentru drumeţii.

Ce nu-i place
Diana spune că nu-i place iarna, pentru că este foarte frig. Nu-i plac istorisirile realiste. Nu mănâncă niciodată broccoli. Fata nu apreciază oamenii care mint.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite