Afacerile deschise în 2010 capitulează datorită poverilor fiscale și birocrației

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii care au avut curajul de a pune pe picioare un business, au fost răplătiţi cu poveri fiscale. Cel mai mult au de suferit micii investitori, care s-au simţit loviţi de valul de taxe şi impozite, dar şi de birocraţia stufoasă.

Orădenii care şi-au deschis afaceri în domeniul alimentaţiei publice au avut de suferit în acest an. După primele şase luni, au fost nevoiţi să-şi închidă prăvălia. Motivul principal este îngreunarea excesivă pe care Guvernul le-a pus-o în cârcă prin taxe şi impozite.
Cristian Clăpan şi-a deschis, când era criza economică mai puternică, un fast food cu meniu oriental. Spre surprinderea celor care nu l-au încurajat să investească într-o asemenea afacere, în primele două luni ale lui 2010 i-a mers bine. „Sunt sigur că, din primăvară, va creşte şi mai mult numărul clienţilor”, spunea Cristian Clapan, la începutul anului.

Taxe ucigaşe
Chiar dacă orădenii s-au dovedit fideli reţetelor orientale, la numai şase luni de la lansare, afacerea a intrat în insolvenţă. Prima palmă peste obrazul investitorului a fost impozitul forfetar. „Sunt puţini cei care au avut curajul să investească în anul 2010. În loc să fim ajutaţi, drumul ne-a fost îngreunat prin birocraţia excesivă, prin taxe şi prin impozite. Impozitul forfetar, spre exemplu, am fost obligat să-l plătesc indiferent dacă am profit sau nu. Ori după ce am investit bani şi după ce că abia îţi scoţi cheltuielie, să mai plăteşti şi pentru un profit pe care nu îl ai, nu mi se pare corect”, spune patronul.
Cristian susţine că toată greutatea crizei atârnă pe urmele celor din mediu privat. „Îmi pare rău că nu se umblă la optimizarea şi reorganizarea aparatului bugetar, dar cresc taxele pentru noi”, explică orădeanul. În încercarea de a-şi salva firma, Clăpan a redus salariile, încercând în acelaşi timp să-şi încurajeze anagajaţii. „Le-am promis că salariile vor creşte odată cu profitul. Apoi, m-am pus la tejghea şi am muncit alături de ei. Cred că un administrator care nu lucrează cot la cot cu angajaţii, se autocondamnă la faliment”, spune patronul. În ciuda eforturilor sale, firma nu a rezistat măsurilor de criză şi fast-foodul s-a închis. Cu toate astea, Cristian e optimist. El spune că-şi va deschide o afacere în alt domeniu, după ce se liniştesc apele. „Mai aştept cel puţin un an. Acum, ca investitor, nu ai nicio siguranţă”, a mai specificat Clăpan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite