PORTRET Orădeanca Andreea Vaşadi, actuală artistă, medic în devenire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Vaşadi
Andreea Vaşadi

Orădeanca este solista ansamblului folcloric „Florile Bihorului”. Elevă în clasa a XII-a, tânăra visează să ajungă stomatolog. Andreea Vaşadi avea numai şase ani când părinţii au dat-o la cursuri de dansuri populare, pentru că era plină de energie.

PROFIL
Născută: 1 februarie 1993, Oradea
Studii: Clasa a XII-a, Grupul Şcolar „Vasile Voiculescu”
Familie: O soră

 „Am fost fascinată de muzica foarte antrenantă, de coloritul costumelor populare”, îşi aminteşte liceanca despre primul contact cu folclorul bihorean. Luând dansul în serios, dar şi ca un mod de a se distra şi relaxa, Andreea a început să participe la diverse festivaluri naţionale şi internaţionale.

„Am fost cu ansamblul prin toată ţara, dar şi prin Ungaria, Cehia, Grecia, Slovacia, Spania, Franţa şi altele”, spune orădeanca. Deşi urechea muzicală şi vocea deosebită i-au fost descoperite pe când avea numai opt ani, de către dirijorul orchestrei ansamblului folcloric „Florile Bihorului”, de interpretare s-a apucat numai în clasa a noua. „Eram în autocar, în drum spre un spectacol când, după ce m-a auzit cântând, dirijorul de atunci mi-a spus că am o voce foarte frumoasă şi că e păcat să-mi irosesc talentul”, relatează Andreea, care de trei ani este solista ansamblului în care iniţial a fost doar dansatoare. 

Şi-a învins emoţiile
Adolescenta crede că a aşteptat atât pentru a face tranziţia de la dans la cântat din cauza firii sale extrem de emotive. „Întotdeauna am fost foarte timidă. S-a întâmplat chiar şi să fug de pe scenă, din cauza emoţiilor, de la o preselecţie pentru Tip Top Minitop”, spune Andreea. Pentru a se dedica interpretării, tânăra a renunţat în cele din urmă la dans, ajungând să aibă în prezent două melodii personale. „În vara acestui an am fost lansată ca solistă individuală, în cadrul emisiunii „La izvorului dorului”, a lui Radu Potoran, pe Favorit TV, unde am cântat în direct melodii din repertoriul Elvirei Lerinţiu”, spune fata, fericită că a primit numai aprecieri din partea specialiştilor care au participat la emisiune.

Pe lângă dragostea pentru folclor, Andreea mai are un vis, acela de a deveni medic stomatolog. „La patru ani am fost la un dentist care m-a făcut să râd şi care s-a comportat foarte frumos cu mine. M-a impresionat atât de tare încât de atunci mi-am dorit să ajung şi eu medic stomatolog”, explică Andreea. Aşa se face că s-a înscris la Grupul Şcolar Vasile Voiculescu, fostul liceu sanitar. „La vară voi da admitere la facultatea de medicină din Timişoara”, spune hotărâtă tânăra, care crede că cele două cariere, de artist şi de medic, nu trebuie să se excludă.

Întrebări şi răspunsuri

Ai investit mult în pasiunea pentru folclor?
Da, am investit timp şi bani. Am deja şase costume populare autentice, din zona Beiuşului şi Aradului, costume vechi de o sută de ani, care se găsesc greu şi costă foarte mult.

Unde te vezi peste zece ani?
Muncind în propriul cabinet stomatologic şi ascultând între timp un CD cu muzica mea.

Ai alte pasiuni?
Da, fiind o fire mai boemă, îmi place să pictez şi să citesc.

Ce-i place
Cărţile sale preferate sunt „Îndrăgostită de un masai”, de Corinne Hofmann şi „Invitaţie la vals”, de Mihail Drumeş. Andreei îi place să călătorească şi visează să ajungă din nou în Barcelona, oraşul ei de suflet.

Ce nu-i place
„Nu suport invidia, răutatea şi concurenţa neloială care caracterizează lumea artiştilor”, spune Andreea. Adolescenta nu se simte bine când i se fac observaţii şi se enervează când cineva încearcă să-i impună un anumit punct de vedere.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite