Liceeni din Oradea gestionează firme de transport sau de publicitate înainte de majorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea şi Cătălin au folosit cafea şi nuca de cocos ca materiale promoţionale
Andreea şi Cătălin au folosit cafea şi nuca de cocos ca materiale promoţionale

Înainte de vârsta majoratului, mai mulţi elevi orădeni dezvoltă calităţi de antreprenori cu firme virtuale. Doi tineri şi-au făcut debutul în lumea advertisingului prin bannere executate manual, din nucă de cocos, boabe de cafea sau orez.

Andreea Purcar are doar 17 ani şi a reuşit să pună pe picioare, alături de câţiva colegi, o firmă virtuală de advertising. Eleva învaţă la Colegiul „Dimitrie Leonida”, profilul administrativ, şi a ales publicitatea pentru că vrea o carieră în domeniu. „Faptul că proiectul firmelor virtuale a fost introdus în toate şcolile a fost o mare şansă pentru mine. Profesorii ne-au dat libertatea de a alege un domeniu de perfecţionare. Publicitatea mi s-a părut atrăgătoare şi utilă în acelaşi timp”, a explicat eleva.

Alături de colegii ei, Andreea a creat o firmă de advertising, numită Leo Star. „Am studiat cu atenţie piaţa, pentru a vedea oferta concurenţei. Apoi, am încercat să găsim soluţii pentru a ne promova produsele”, a povestit, pentru Adevărul de Seară Oradea, Andreea. 

Bannere din orez şi cocos
Dacă pentru invitaţii, afişe sau prezentări în power-point elevii au respectat reţeta clasică, la bannere au pariat pe inedit. „Rolul lor este să atragă atenţia, aşa că am ales produse neobişnuite”, a mărturisit partenerul Andreei, Cătălin Vaida. „Pe suport de lemn am depus silicon şi am lipit, bob cu bob, cafea, orez, porumb, presărate cu nucă de cocos”, a spus băiatul. O altă soluţie de promovare sunt prăjiturile şi torturile cu sigla firmei sau mărţişoarele executate manual. „Chiar dacă e o firmă virtuală, vom construi un site la care să aibă acces toţi oamenii. Astfel avem feed-back, aflăm nevoile reale ale potenţialilor clienţi”, a afirmat Vaida. „Avantajul proiectului este că elevii vor avea pe CV un curs virtual de antreprenor”, a motivat experienţa elevilor săi Ioan Manea, profesor de discipline economice.

Companii virtuale, experienţe reale
Proiectul firmelor de exerciţiu a fost introdus de anul acesta în curicula şcolară naţională. Elevii care vor să devină antreprenori învaţă de la profesori de specialitate cum să gestioneze o companie. Ei primesc funcţii şi responsabilităţi, ca în viaţa reală. Cele mai bune firme din fiecare oraş vor intra într-o competiţie naţională.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite