PORTRET / Orădeanca Erzsebet Ambrus are o afacere cu ouă încondeiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erzsebet Ambrus
Erzsebet Ambrus

Ea spune că realizarea obiectelor artizanale şi încondeiarea ouălor de Paşte este o tradiţie în familia ei. Orădeanca prin adopţie comercializează obiecte realizate împreună cu familia ei de 23 de ani.

PROFIL
Născută. 4 aprilie 1967, judeţul Harghita
Familie. Căsătorită, are doi copii, o fată şi un băiat
Studii. Postliceala de gestionari la Liceul Transilvania din Oradea

 Ambrus Erzsebet s-a născut în Harghita, unde meşteşugurile ca încondeiatul ouălor de lemn sau realizarea de obiecte ceramice trebuie învăţate de toată lumea.
„Părinţii mei au un mic atelier unde fac obiecte din ceramică, iar eu am învăţat această meserie de când eram foarte mică. Fratele meu şi acum o ajută pe mama să realizeze aceste obiecte. Eu, după ce m-am căsătorit, am venit la Oradea şi m-am gândit că ar fi bine să vând obiectele făcute de mama şi de fratele meu”, povesteşte femeia.

Materia primă: lemnul
Cu ocazia sărbătorii Paştelui, familia lui Erzsebet se ocupă şi cu încondeiatul ouălor din lemn. Procesul este unul destul de lent şi ea a mărturisit că au nevoie de mult timp pentru a realiza aceste minunăţii. „Încondeiatul ouălor durează destul de mult. Un ou trece prin cel puţin patru faze până ajunge să fie vopsit cu modele pentru Paşte. Toate picturile se fac manual, cu vopsea, iar ouăle din lemn sunt făcute de un alt meşteşugar de la noi din sat care lucrează numai cu lemn”, spune femeia.
Procesul vopsirii ouălor din lemn este destul de complicat. Mai întâi se vopsesc într-o culoare, apoi trebuie lăsate la uscat. Următorii paşi sunt şi mai complicaţi, cu cât este mai colorat oul cu atât se munceşte mai mult pe el. Culorile trebuie adăugate treptat şi uscate fiecare pe rând, să nu se amestece. Aşadar, un ou este luat în mână de cel care-l vopseşte de cel puţin patru ori.
„Noi începem să vopsim ouă pentru Paşte de la începutul anului pentru ca până la sărbători să fie gata. E o muncă dificilă şi implică multă răbdare, migală şi bineînţeles simţ artistic”, spune femeia. O dată realizate aceste frumuseţi, Erzsebet vine cu ele în Piaţa Mare, la secţia de obiecte artizanale şi le vinde celor care apreciază lucrul manual şi vor să aibă obiecte decorative de Paşte, de pus pe masă.
„Ouăle sunt foarte frumoase şi chiar dacă muncim mult la ele, preţul lor nu este unul foarte mare. Un ou costă doi lei şi eu zic că merită cumpărate, mai ales că sunt lucrate manual”, precizează femeia. Acasă, Erzsebet încondeiază ouă adevărate cu desene învăţate de la mama şi tatăl ei. „Eu fac modele pe ouă adevărate acasă pentru că le plac mult copiilor mei. Aşa i-am învăţat demult şi chiar dacă nu am vopsea folosesc carioci colorate şi fac diferite modele pe care le fac de obicei şi pe vasele de ceramică”, spune femeia.

Întrebări şi răspunsuri

De câţi ani vă ocupaţi cu comercializarea de obiecte de ceramică şi ouă încondeiate?
Când m-am căsătorit şi am venit în Oradea m-am hotă-rât să vând aici obiectele realizate de familia mea. De 23 de ani fac acest lucru şi mă bucur că am posibilitatea asta.

Cumpără orădenii aceste obiecte şi ouă?
Acum, în această perioadă merge vânzarea de ouă încondeiate, dar din păcate nu la fel de bine ca în
anii trecuţi. Parcă lumea nu mai apreciază la fel de mult lucrurile făcute de mână.

Ce-i place
Erzsebet spune că în timpul liber face goblenuri, activitate care îi place foarte mult. Îi place să navigheze pe internet şi să citească presa. Mai nou ea are şi adresă de e-mail şi o verifică ori de câte ori are timp.

Ce nu-i place
Erzsebet spune că nu-I plac oamenii care mint şi în care nu poate să aibă încredere. Nu suportă prostia şi nici pe acei oameni care încearcă să o păcălească numai pentru a face bani.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite