PORTRET / Orădeanca Claudia Ignat, un suflet de indian în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudia Ignat
Claudia Ignat

Claudia a început studiul dansului clasic indian la 16 ani, în Bucureşti, cu Amita Bhose, o profesoară de bengali de la Facultatea de limbi străine din capitală. Orădeanca a trăit cinci ani în India, ţara care, spune ea, „este prima casă a sufletului ei”.

PROFIL
Familie. Necăsătorită.
Studii. Facultatea de filologie din Oradea, specializarea engleză-franceză.
Ocupaţie. Instructor de dans.

 „M-au ajutat foarte mult cursurile găsite la biblioteca Ambasadei Indiei, unde mergeam aproape săptămânal. Apoi am studiat la Natak Academy din New Delhi, atunci când m-am stabilit în India. Această ţară este mai mult decât o aventură. Am mers acolo într-o excursie, m-am simţit ca şi acasă şi am rămas cinci ani”, povesteşte orădeanca.
Faptul că ea, europeancă, ştia filosofia, sanscrita, obiceiurile, ştia să cânte în limba hindi şi cel mai important, cunoştea dansul clasic indian, a ajutat-o să ajungă la Bollywood, capitala cinematografiei indiene. A cunoscut actori, regizori, producători şi a avut câteva apariţii în filme precum „Escape from Thaliban”, filmat în Ladakh, unde l-a cunoscut pe Dalai Lama. „Tot în India am făcut coregrafia filmului «Love in Times Square», în regia unei mari personalităţi din India, Dev Anand. Am jucat şi în câteva seriale, de obicei în rolul de rusoaică”, povesteşte Claudia.

Dansatoare de Mohiniattam
Mohiniattam este forma de dans clasic indian pe care Claudia a studiat-o. Dansul provine din Kerala, sudul Indiei, şi se traduce prin Dansul Zeiţei Mohini. „Mohini înseamnă încântare, graţie, feminitate. Este cea mai delicată formă de dans dintre toate. Dansul clasic indian stă la baza artelor marţiale pentru că imită natura. Toate gesturile mâinilor, numite mudre, reprezintă ceva. Poţi să spui poveşti întregi printr-un dans. Tot corpul contribuie la asta. Expresia feţei este de asemenea foarte importantă ca, de altfel,  tot limbajul corpului. Prin dans comunici”, spune artista. Claudia a avut foarte multe spectacole de dans indian în India, iar în România colaborează cu Ambasada Indiei. Costumul cu care dansează este făcut în Delhi, de un croitor care face costume doar pentru dansatoare profesioniste.
„Nu este uşor de învăţat şi trebuie să ţi-l asumi ca şi cum ar face parte din viaţa ta. Nu poţi dansa oriunde şi în orice ţinută. Dansul clasic indian este ca un ritual”, spune artista.

Instructoare de belly-dance
Claudia nu s-a oprit doar la dansul indian, ea a mai învăţat, tot în India, şi flamenco, dar şi belly-dance (dansul din buric n.r.), dans pe care, la rugămintea mai multor cunoştinţe de-ale, ei a început să-l predea în Oradea. „La aceste cursuri eu fac diferenţa dintre ceea ce se vede la televizor ca fiind dansul din buric şi belly-dance, care este o artă prin care înveţi să devii femeie şi să te simţi şi să te comporţi ca atare. Graniţa dintre vulgar şi artă este foarte subţire, iar noi la curs nu o depăşim deloc”, spune Claudia.

Întrebări şi răspunsuri

Ce alte legături mai ai cu India?
Tot ce fac este puţin legat de India. Nu poţi să trăieşti acolo fără să devii puţin indian. Am studiat yoga tibetană, după întâlnirea cu Dalai Lama. În India, în cinci ani trăieşti cât în altă parte zece ani. Atât de plină a fost viaţa mea acolo. De aceea mă raportez mereu la această lume.

Ai scos pe piaţă un ghid de conversaţie româno-hindi?
Sunt singurul autor din România al unui Ghid de Conversaţie Româno-Hindi, ghid pe care l-am realizat împreună cu prietenii mei din India. Este vorba de limba hindi de bază, la îndemâna tuturor celor care doresc să viziteze India.

Ce-i place
Claudia spune că-i plac oamenii pe care îi alege. Iubeşte oamenii plini de viaţă şi cărora le place tot ceea ce este nou. Nu este pretenţioasă la mâncare şi îi place să experimenteze mâncăruri din bucătăriile tradiţionale ale ţărilor pe care le vizitează.

Ce nu-i place
Claudia spune că nu suportă şi nu crede că va mânca niciodată prăjitura cu mere, în rest a învăţat să fie împăcată cu tot ce vine şi pleacă din viaţa ei. „Nu am nimic nerezolvat, acesta este secretul pe care l-am învăţat acolo”, spune ea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite