SUBIECT CERUT DE CITITORI: Criza face ordine în ghiozdanele elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începutul anului şcolar goleşte portofele părinţilor şi puşculiţa cu economiile elevilor. Cel mai bine cunosc situaţia elevii de liceu obligaţi să renunţe la o parte din rechizitele pentru şcoală din cauza lipsei de bani.

Şcolarii se pregătesc să înceapă şcoala cu ghiozdanele mai goale. Caiete de matematică şi de română, manuale de specialitate, pixuri, stilouri, poate şi un ghiozdan nou. Aceasta este lista de cumpărături a părinţilor orădeni care au început goana după rechizite.

La fel ca în anii precedenţi, magazinele abundă în oferte, care mai de care mai atractive, dar acum cele mai multe rechizite rămân pe rafturi şi după începerea anului şcolar. Elevii orădeni numără zilele rămase din vacanţa de vară, în timp ce părinţii calculează cu groază sumele de bani pe care le vor cheltui pe rechizite. Cei mai mulţi trag linie şi constată cu stupoare că îşi vor trimite la şcoală copiii cu ghiozdanul de anul trecut, dar care va fi mai sărac decât în anii precedenţi.

Costuri mai mari la liceu

Părinţii cu copii la liceu sunt cei mai afectaţi pentru că „ghiozdanul” unui licean costă cel mai mult. „Având în vedere că mai sunt câteva zile până la începerea şcolii, părinţii mei sunt nevoiţi să cheltuie bani destul de mulţi pentru rechizitele mele. Pe lângă caiete, creioane şi alte cele, avem nevoie şi de haine, dar este destul de greu pentru că TVA-ul a crescut şi banii sunt în continuare insuficienţi. Anul acesta, părinţii mei vor încerca să se încadreze în suma de 150 de lei, dar le va fi foarte greu”, a mărturisit Ruxandra Ghirdan, elevă în clasa a X-a a Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea.

Costul unui ghiozdan este ridicat, în special în cazul liceenilor. Manualele sunt distribute gratuit doar până în clasa a X-a. Apoi, în ultimele clase de liceu, elevii sunt nevoiţi să le cumpere. Preţurile manualelor din librăriile orădene variază între 12 şi 40 de lei, la care se adaugă rechizitele ce pot ajunge şi la suma de 200 de lei, în cel mai fericit caz.  De haine nici nu se pune problema.



„Vreau să citesc despre cât de scumpe sunt rechizitele şcolare“.
Alexandra Ghirdan, elevă în clasa a X-a



image
image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite