Vlad Torjoc face parte din puținii tineri pasionați de modelismul feroviar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 15 ani, orădeanul a contribuit la restaurarea unei locomotive vechi de peste 60 de ani. El este unul dintre tinerii care au ca hobby modelismul feroviar.

Profil:

Născut. 27 iulie 1995, Oradea
Studii. Clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”
Familie. Singur la părinţi

Poveştile bunicului despre trenuri şi „alte măşinării” i-au inspirat tânărului Vlad Torjoc dragostea pentru modelism feroviar. „Când eram mic tot vedeam la televizor asemenea trenuleţe şi îmi doream să am şi eu aşa ceva. Nu ştiam la acea vreme cu se mănâncă acest hobby”, a spus Vlad, care a ajuns să contribuie la reabilitarea uneia dintre cele mai grele locomotive din România, de aproape două sute de tone, care datează din 1939 şi poate fi admirată de toţi melancolicii, în Gara Oradea.

În ciuda faptului că dragostea sa pentru trenuri este mai veche, Vlad a început abia în luna ianuarie a acestui an să-şi cumpere trenuleţe. „Încă nu am avut ocazia să mă implic în prea multe proiecte. Am contribuit doar la restaurarea aburoasei din Gara Oradea. Am însă planuri mari pentru o dioramă”, a mărturisit micul colecţionar. Acesta recunoaşte că cel mai mult îl ajută să se perfecţioneze în acest domeniu prietenii săi, care, de asemenea, sunt membri ai Clubului Feroviar „Crişana”.

Viitor inginer

Peste aproape zece ani, Vlad se vede inginer sau poate altceva. „Nu ştii niciodată ce-ţi aduce viitorul”, a spus, pe un ton matur, orădeanul, care deocamdată s-a înscris la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, după ce s-a format la şcoala Nicolae Bălcescu. În ceea ce priveşte diorama la care visează, aceasta va conţine atât trenuleţe, cât şi maşinute de la Faller, care merg singure pe baza unui sistem de ghidare.
„Deocamdată am doar două locomotive şi trei vagoane”, a spus Vlad, care până acum a învestit în acest hobby aproape 400 de lei. Pe lângă modelism, adolescentul este pasionat de jocurile pe calculator. Romanul său preferat este „Căpitan la 15 ani”, de Jules Verne.

Întrebări şi răspunsuri


Ce te inspiră?
Oriunde aş fi, doar când mă uit în jurul meu, găsesc puţină inspiraţie. Vreau ca diorama la care lucrez să fie cât mai realistă.
Unde îţi găseşti cele necesare?
Fiindcă în România nu prea multă lume se ocupă cu aşa ceva, nu se găseşte o gamă largă de produse, precum în Germania, Austria, Ungaria şi alte ţări în care modelismul feroviar are tradiţie. Dar cum speranţa moare ultima noi, aceşti oameni care ne ocupăm cu modelismul feroviar, sperăm că şi România va ajunge acolo unde este Ungaria sau Austria. Dar, după cum ştim toţi, lucrurile mari se realizează în timp.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite