Studenții orădeni au vrut club studenţesc şi au primit o ruină, o fostă cazarmă militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii orădeni solicită fonduri europene pentru a reabilita clădirea
Studenţii orădeni solicită fonduri europene pentru a reabilita clădirea

Imobilul a fost obţinut de universitate la cererea studenţilor, dar nu sunt fonduri pentru renovarea şi reamenajarea lui. După ce timp de doi ani s-au chinuit să obţină un spaţiu pentru un centru multifuncţional, studenţii orădeni au intrat în posesia unei clădiri demolabile.

Chiar dacă universitatea nu are bani pentru renovare, rectorul Cornel Antal spune că se pot obţine fonduri europene pentru repunerea în funcţiune a clădirii. Susţinuţi de specialişti, studenţii lucrează de zor la proiect şi sunt convinşi că vor obţine finanţare. „Pare irealizabil, dar avem exemplul colegilor din Ungaria, care au primit o hală dezafectată şi au au reuşit să o transforme într-un centru multifuncţional de vis”, spune Georgeta Ivănescu.

Spaţiu pentru concerte şi teatru

Încă din anul 2007, peste 1.500 de studenţi orădeni, reuniţi în 12 asociaţii, au încercat, prin liderul Adrian Dume, să-şi facă auzită vocea. „Studenţii orădeni, înscrişi în diverse asociaţii, aveau nevoie de un spaţiu al lor. În care cei de la Muzică să-şi susţină concertele sau cei de la Teatru să aibă o premieră. Aveau nevoie de un loc în care să se întâlnească după cursuri, pentru a lucra la proiectele de grup. Nici măcar spaţiu de depozitare pentru obiectele cu care lucrau, cum sunt icoanele pentru cei de la Teologie, nu exista”, spune preşedintele studenţilor, Adrian Dume. Visul studenţilor a părut la început irealizabil.

„Mi-am dorit un spaţiu în care să ne putem desfăşura activităţile extraşcolare, dar mi se părea imposibil din moment ce în universitate sunt câte cinci profesori în birouri de 12 metri pătraţi”, spune şi Răducu Ştefănescu, student la Facultatea de Muzică.
Pentru a-şi atinge scopul, studenţii au hotărât să bată la uşa administraţiilor  locale.

Eforturi care şi-au atins ţelul

„Singura alternativă viabilă de a obţine un spaţiu era să luptăm pentru fostul depozit al Armatei, situat vizavi de universitate”, explică şi Georgeta Ivănescu, şefa căminului C2. Imobilul de peste o mie de metri pătraţi era situat pe un teren alăturat celui deţinut de universitate. Terenul aparţinea Primăriei Oradea, iar imobilul Consiliului Judeţean Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite