Turiştii unguri veniți în Bihor vor fi păziţi, în premieră, de poliţişti care vorbesc limba lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţeri maghiari şi români vor patrula de astăzi în staţiunile din Bihor. Două echipe mixte, formate din poliţişti români şi maghiari, se află la dispoziţia turiştilor, până la sfârşitul lunii august, în staţiunile din judeţul Bihor.

În premieră, poliţişti din Ungaria vor patrula, începând de astăzi, în Băile Felix şi în locurile frecventate de către turiştii maghiari veniţi în Bihor. Până acum, doar politiştii români au mers la Hajduszoboszlo pentru a-i veghea pe numeroşii turişti români de acolo. Acesta este al treilea an consecutiv când o echipă de doi poliţişti români îşi petrece vara la Hajdúszoboszló, unde este unul dintre cele mai mari ştranduri în aer liber din Estul Europei, frecventat de peste 30.000 de români pe an.

Cooperare necesară

Ca urmare a creşterii numărului de unguri care vin în vacanţă în Bihor, s-a constatat că e nevoie de politişti maghiari şi aici. „Colegii maghiari nu au deocamdată competenţe în România. Ei vor patrula alături de cei români, pentru schimb de experienţă, pregătindu-se pentru integrarea în Spaţiul Schengen”, a explicat în această dimineaţă Alina Dinu, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor.

„Nu se pune problema că poliţiştii români nu pot rezolva singuri anumite probleme ale maghiarilor. Ideea e ca turiştii maghiari să se simtă în siguranţă, vorbind cu cineva în limba natală”, a mai spus Alina Dinu. „Patrulele româno – maghiare vor acţiona în Băile Felix, Stâna de Vale, Padiş şi Vadu Crişului, astfel încât să ofere oportunitatea unei evaluări concrete a necesarului serviciilor comune de acţiuni specifice, ulterioare aderării la spaţiul Schengen”, a spus comisarul-şef Cătălin Adrian Bucur, inspectorul-şef al IPJ Bihor.

Furturi tot mai multe

Pe ambele părţi ale graniţei, problema numărul unu a turiştilor este aceea a furturilor. „Cele mai frecvente probleme sunt legate de furturi, şi la Hajdúszoboszló, şi aici”, a spus Alina Dinu. IPJ Bihor a pus la dispoziţia turiştilor maghiari un număr de telefon mobil (0758/22.56.29), la care răspunde un poliţist român vorbitor de limba maghiară.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite