Târgul bate criza pentru producătorii de haine, veniți la Oradea pentru a-și lichida stocurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai atelierelor de confecţii din toată ţara au bătut sute de kilometri pentru a-şi vinde mărfurile, cu banii jos. Târgul de îmbrăcăminte şi încălţăminte de la Casa sa Cultură a Sindicatelor, inaugurat astăzi, va fi deschis până duminică seară.

Patruzeci de producători şi importatori de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte din toată ţara participă, de astăzi, la ediţia cu numărul 80 a Târgului Naţional de Îmbrăcăminte şi Încălţămine Confintex. Evenimentul este organizat de Federaţia Patronală a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei şi firma Expoconfitex, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.

Până duminică, expozanţii vor încerca să le vândă orădenilor produse făcute în sistem lohn pentru firme celebre din străinătate, dar şi mărfuri importate din Turcia şi China.

Producători vs. „turcisme”

„Nu-i putem discrimina pe cei care aduc haine din aceste ţări, cu atât mai mult cu cât sunt importatori la prima mână”, a spus Marius Costea, director la Expoconfintex.
Aşa se face că, dintre bluzele, tricourile, rochiile şi paltoanele expuse la târg orădenii vor putea alege atât mărfuri din Turcia, cât şi din Italia. „Din punctul meu de vedere merită să particip la târguri. E a treia oară când vin la Oradea, cu produse importate din Italia şi din Turcia”, a spus Ali Gihan, sosit cu marfă tocmai de la Constanţa. Acesta a recunoscut însă că se simte şi acum criza în rândul clienţilor.

Potrivit informaţiilor primite de la producătorii prezenţi la târg, şi aceştia sunt puternic afectaţi de criză. „Vânzările ne-au scăzut dramatic în ultimii ani”, a spus Florin Poenar, unul dintre expozanţi. Organizatorul târgului confirmă şi el situaţia critică. „Au scăzut atât salariile, cât şi producţia în industria textilă. Problema e că nu putem exporta, din cauza faptului că nu avem încă mărci competitive pe piaţa externă”, a spus Marius Costea.

Plata pe loc, colac de salvare

Producătorii din industria textilă preferă să bată sute de kilometri, cu marfa încărcată în autobuze, pentru a o vinde la târguri, în comparaţie cu perspectiva de a aştepta între 30 şi 90 de zile plata produselor livrate unor companii private. „Nu mai există disciplină contractuală între producător şi comerciant”, a constatat Marius Costea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite