Studenţii orădeni sunt astăzi în grevă de avertisment, nemulțumiti de legea educației

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii au decis să protesteze paşnic împotriva noii legi a învăţământului care le restricţionează drepturile. Studenţii atrag atenţia asupra riscului comasării universităţilor, fapt care va duce la limitarea numărului de tineri care au acces la studii.

Studenţii orădeni s-au revoltat împotriva proiectului legislativ aflat pe masa de lucru a Parlamentului României. Preşedintele studenţilor, Adrian Dume, spune că proiectul limitează accesul tinerilor la învăţământul superior.

„Unul dintre articolele proiectului vorbeşte despre comasarea universităţilor. Dacă se adoptă, un număr foarte mare de tineri nu-şi vor mai permite să se întreţină într-o facultate”, a spus Dume. O altă problemă este riscul ca universităţile să fie comasate.

Absenţi de la cursuri

Studenţii au decis să recurgă la proteste, profitând de greva Sindicatului „Corpul Profesional Universitar“.
„Am îndemnat toţi studenţii din Universitate să se alăture demersului. Dacă legea este adoptată, se pereclitează destinul a generaţii întregi de tineri ce ar avea acum şansa studiilor universitare”, a declarat preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii din Oradea. „Nu mi se pare normală reducerea drepturilor studenţeşti şi am refuzat să mă prezint la cursuri”, a spus Florin Bugle, masterand.

„Cel mai tare mă îngrijorează ideea comasării universităţilor. În astfel de situaţii trebuie să rămânem uniţi”, a adăugat şi studentul Chiricuţă Marcel. Tinerii mai spun că accesul la studii superioare ar trebui înlesnit, nu îngreunat şi consideră că proiectul ar avea efecte negative pe termen foarte lung.
„Nu dorim să credem că o astfel de lege poate fi adoptată în România. Nimic nu poate fi mai grav decât un popor lăsat în neştiinţă”, a mai specificat Dume.

Rectorul vrea reprogramarea orelor pierdute

Ca răspuns faţă de proteste, rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a subliniat că activitatea de studiu nu trebuie să aibă de suferit. „Conducerea Universităţii respectă opţiunea studenţilor, dar am solicitat reprogramarea orelor pentru ca activitatea de studiu să nu aibă de suferit”, a precizat Antal.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite