Facultatea de Istorie Geografie din Oradea are pepinieră de europarlamentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii şi masteranzii de la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din Oradea s-au impus la Bruxelles. În cadrul unei simulări a dezbaterilor pe tema reducerilor emisiilor de dioxid de carbon studenţii orădenii au ocupat întreg podiumul.

În perioada 22-23 o echipă de stundeţi a reprezentat Universitatea din Oradea la Bruxelles la simularea procesului  legislativ intitulată „EU Decision Making”. Echipa orădeană a reuşit să îşi adjudece podiumul, surclasând alţi 120 de competitori.

„Pregătirea am început-o încă din 8 aprilie, dar am avut avantajul că între 14 şi 20 aprilie am fost la o simulare de acest gen la Cluj, dar pe tematici economice”, a declarat Lavinia Hoduţ. Aceasta îşi aminteşte că provocarea cea mai mare a reprezentat-o încercarea de a ajunge la un compromis cu ceilalţi studenţi care îşi susţineau cauzele.

O misiune mai uşoară a avut-o Alina Scrobotă care a reprezentat Danemarca, care este cunoscută ca fiind una dintre cele mai „verzi” ţări. „Am dat chiar un exemplu de practică din Danemarca, unde producţia de maşini a fost externalizată, şi m-am ales cu porecla de «Ţara Verde»”, povesteşte Alina Scrobotă.
Primele trei locuri în cadrul simulări au fost ocupate în ordine de Meszaros Edina, Lavinia Hoduţ şi Alina Scrobotă, iar Adriana Popescu a ocupat locul V.

„Studenţii şi-au luat rolul foarte în serios, fapt confirmat de rezultate, iar o comisie a Parlamentul European va analiza propunerile studenţilor pentru eventuala punere a lor în practică”, a explicat Cristina Dogoţ, profesorul coordonator al echipei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite