Viitorii stomatologi lasă România și pleacă în Occident, pentru o viață mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care ies de pe băncile facultăţii de medicină nu sunt interesaţi să rămână în ţară după terminarea studiilor. Pentru stomatologii la început de drum, singura şansă de supravieţuire este să-şi deschidă propriul cabinet, de preferat la ţară.

O nouă generaţie de stomatologi a auzit ultimul clopoţel la Oradea. Deşi în anul I de facultate au ştiut  că va fi greu, tinerii trebuie să dea piept şi cu o piaţă aflată în plină criză. Ştefan Şerban este unul dintre absolvenţii de Stomatologie care se pregăteşte să părăsească România. După şase ani de facultate, orădeanul a realizat că adevăratele oportunităţi sunt în Europa.

„Ca student la stomatologie, ai avantajul de a învăţa câte puţin din fiecare specializare. Asta m-a ajutat să mă orientez către un alt domeniu, cel de sănătate publică”, a explicat Ştefan. „M-am înscris la specializare în mai multe ţări din Europa, dar sper să reuşesc să studiez în Franţa. De altfel, foarte mulţi dintre colegii mei vor să se specializeze în străinătate”, a mărturisit absolventul.

Mentalitatea lucrului ieftin

Ştefan nu vrea să părăsească ţara definitiv. „Vreau să mă întorc în România şi să încerc să profesez cu noua specializare”. Despre stomatologie însă nici nu poate fi vorba. „Ca stomatolog este foarte greu să reuşeşti. Puţinele clinici de stat existente au posturile blocate, iar ca privat e greu să-ţi faci loc. Acum găseşti cabinete la fiecare pas”, a mai spus Şerban. În plus, cabinetul presupune ca absolventul să investească bani în aparatură şi chirii.

„Investiţia o scoţi foarte greu. Pentru că există atât de multe cabinete, oamenii aleg oferta cu cele mai mici preţuri. Degeaba le spui că ieftin nu înseamnă şi bun”, a povestit tânărul. Pentru absolvenţii care nu părăsesc ţara, o alternativă este deschiderea unui cabinet la sat, unde costurile de chirie sunt mult mai mici şi ai mai mulţi potenţiali clienţi. Peste 600 de cabinete stomatologice există acum în Oradea.

Părăsiţi la absolvire

Absolvenţii de stomatologie sunt printre puţinii tineri pentru care nu există oferte pe piaţa locurilor de muncă din România. „Am ştiut la ce ne înhămăm şi cred că, dacă eşti foarte bun, te poţi afirma cu propriul cabinet. Dar este într-adevăr foarte greu”, a explicat absolventa Cosmina Biriş. „Pentru stomatologi singurele oferte de muncă sunt în străinătate. Dar şi acelea sunt destul de puţine”, a declarat Maricica Jurca, consilier AJOFM Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite