FOTOGALERIE Patru fete din Bihor și Cluj au uimit speologii din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele patru românce au parcurs avenul Berger în 22 de ore
Cele patru românce au parcurs avenul Berger în 22 de ore

Patru femei au coborât în premieră mondială la adâncimea de 1.100 de metri. Trei bihorence şi o clujeancă au dovedit în timpul unei expediţii în Franţa că pot atinge aceleaşi performanţe ca şi colegii lor băieţi.


Adina Micula, Cristina Ianc, Mihaela Mănişor şi Raluca Ianc au format prima echipă de femei care a reuşit să ajungă la o adâncime de -1.100 de metri.
Nouă români au pornit din 20 septembrie spre Franţa, cu scopul de a coborî la -1.100 de metri în avenul Berger.
Din echipa de speologi au mai făcut parte Teodora Mărcuţ de la Politehnica Cluj, Alin Mihuţa de la Cristal Oradea, Lucian Frenţiu de la Speodava Ştei şi Ştefan Ţeghler de la Politehnica Cluj. Speologii români au stat în Franţa zece zile.

În 28 septembrie a început coborârea în avenul Berger. Speologii români s-au împărţit în două echipe, una exclusiv feminină şi o echipă mixtă.
„În paralel cu noi au mai fost în peşteră încă două echipe de francezi. Una dintre ele a intrat prima, pe urmă noi, apoi echipa mixtă română”, a povestit în această dimineaţă Cristina Ianc.  Expediţia nu a fost lipsită de suprize. Fetele au dat inclusiv peste un lac, despre care nu ştiau, care s-a format din cauza precipitaţiilor. „Pe unele porţiuni am simţit cu adevărat pericolul”, a spus Cristian Ianc. Ea a povestit că au avut de trecut inclusiv de câteva cascade, din care cea mai mare a avut 44 de metri. Fetele au ieşit din aven după 22 de ore. Nu au dormit deloc aproape 30 de ore. „Sunt mândră că am făcut parte din prima echipă integral feminină care a ajuns la adâncimea de 1.100 de metri”, a spus Adina Micula.



Dă click pe poză pentru o fotogalerie din avenul Berger

„Este prima echipă de femei, din lume, care a înregistrat această performanţă”, a declarat în această dimineaţă Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie (FRS). „Ceea ce au făcut ele este o misiune grea şi pentru bărbaţi. Există o falsă percepţie că femeile nu pot atinge performanţele colegilor lor şi femeile sunt desconsiderate când vine vorba de anumite domenii. Noi vrem să schimbăm această percepţie cu ajutorul acestor fete”, a spus reprezentantul FRS.

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite