PORTRET: Orădeanul Sebastian Tudor este cel mai tânăr antrenor de handbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 29 de ani a ajuns să fie cel mai tânăr antrenor de handbal din România. Îşi aminteşte cu plăcere de întâlnirea în cadrul căreia a fost felicitat chiar de şeful statului.

PROFIL
Născut. 27 iunie 1979, Oradea
Studii. Facultatea de Educaţiei Fizică şi Sport, Universitatea Babes Bolyai, Cluj-Napoca
Familie. Necăsătorit

La 29 de ani a ajuns să fie cel mai tânăr antrenor de handbal din România. Îşi aminteşte cu plăcere de întâlnirea în cadrul căreia a fost felicitat chiar de şeful statului.

„În luna septembrie a anului trecut, Federaţia Română de Handbal a organizat o gală la care au fost invitaţi foştii campioni mondiali, generaţia de aur. A fost o deosebită plăcere să îi cunosc pe toţi. Acela a fost momentul când am fost felicitat şi premiat în calitate de cel mai tânăr antrenor de handbal din România”, povesteşte zâmbind Sebastian Tudor.

Nu s-a gândit însă nicio clipă ca va reveni pe terenul de handbal, în calitate de tehnician. Viaţa l-a purtat pe un alt drum şi după absolvirea facultăţii s-a lansat în afaceri. „În anul 2001, am participat la Campionatul Mondial Universitar din Portugalia. Am fost golgheteul echipei şi desemnat cea mai bună extremă dreaptă a turneului. Însă după terminarea studiilor la Cluj, am încheiat socotelile cu sportul. Am decis să mă dedic afacerilor”, a spus Sebastian. Timp de cinci ani, tânărul a condus o afacere de familie. Sebastian crede că a învăţat ce înseamnă responsabilitate şi organizare. „În perioada 2004-2009, am condus o societate de construcţii. Am avut în permanenţă peste 20 de oameni în subordine şi lucrări care trebuia predate la timp, aveam termene. Afacerile m-au învăţat ca niciodată să nu spun că nu se poate. Cât trăieşte, omul are de învăţat”, a spune Sebastian Tudor.

Handbalul - o provocare

Tânărul tehnician crede că viaţa nu este palpitantă fără provocări şi responsabilităţi. În aceste condiţii, când i s-a propus postul de antrenor principal al echipei de handbal a Clubului Sportiv Municipal Oradea, a acceptat. „Am crescut în sala de sport. Tatăl meu a fost jucător la Steaua, Constructorul Oradea, Politehnica Timişoara. Acolo unde juca tata, se muta întreaga familie. Eram în mediul meu pe terenul de handbal şi am acceptat postul de antrenor principal. M-am gândit că a fi principal înseamnă responsabilitate şi provocare în acelaşi timp”, a recunoscut Sebastian.

Deşi îşi doreşte să fie un bun tehnician, Sebi nu îşi uită pasiunile. „Sunt un perfecţionist, un tip jovial, sociabil şi credincios. Ştiu sigur că nu pot să trăiesc fără prieteni şi de aceea ori de câte ori am ocazia îmi petrec timpul cu prietenii mei. Călătorim şi încercăm să descoperim lumea”, spune zâmbind tânărul care a pus acum afacerile pe locul doi şi îşi doreşte să promoveze cu echipa de handbal CSM Oradea în Liga Naţională.

Întrebări şi răspunsuri
Cât este de greu să formezi caracterul unui sportiv?
Antrenez o echipă tânără şi recunosc, la început mi-a fost greu să-mi înţeleg jucătorii. Am învăţat că pentru a mă apropia de ei, trebuie să las la o parte problemele personale. În sala de sport fiecare trebuie să îşi facă treaba cât mai bine. În afara sălii au primit libertatea de care au nevoie. Cred că secretul constă în puterea antrenorului de a se apropia de elevii săi.

Ce-i lipseşte handbalului orădean?
Multe lucruri. Sper însă ca la barajul de promovare să debutăm cu dreptul. Am muncit timp de un an şi ne dorim să fim în elită. Eu mi-aş dori ca mai mulţi oameni de afaceri orădeni să ne ajute.

Ce-i place
Lui Sebastian îi place să iasă în oraş cu prietenii la restaurant. Este pasionat de călătorii, iar locurile sale preferate sunt plajele din Mauritius şi aceasta pentru că îi place marea.

Ce nu-i place
Tânărul spune că niciodată nu a putut accepta invidia şi răutatea celor din jur. Din păcate s-a lovit de prea multe ori de aceste lucruri. Nu-i plac conflictele sub nicio formă şi încearcă să evite certurile.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite