Disperare în rândul minerilor de la mina Băiţa care susțin că au fost uitaţi de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sprijinul promis pentru recuperarea salariilor se lasă aşteptat, iar ortacii salvează mina de la inundare, pe gratis. Situaţia ortacilor de la mina de molibden de la Băiţa este tot mai rea. Deşi muncesc şi nu lasă mina să se inunde, minerii n-au văzut un salariu, din ianuarie.

Citește și

Ortacii de la mina Băița, din județul Bihor, muncesc pe gratis de jumătate de an

În momentul de faţă, cei 163 de ortaci au un statut incert, nefiind concediaţi, dar nici salariaţi. Circa 25 dintre ei muncesc fără să fie plătiţi, iar ceilalţi stau acasă şi aşteaptă o minune. Per Goran Carlsson, administratorul suedez al Mineral Mining, a cesionat gratuit firma, cu tot cu datorii la furnizori şi la salariaţi, companiei Olser Min.

Alexandru Iştoc, liderul de sindicat, a devenit administratorul provizoriu al minei, după ce Dorel Jude, acuzat de către Iştoc de abuz în serviciu, şi-a dat demisia. „Suedezul a propus concedierea colectivă pentru ca oamenii să beneficieze de şomaj sau transformarea minerilor în acţionari. Am luat legătura cu Federaţia Naţională Mine Energie şi angajaţii au acceptat ca federaţia să stabilească entitatea care să poarte negocieri cu Dacian Mining AB, în vederea preluării activitelor de la Mineral Mining”, a explicat Alexandru Iştoc, sublinind că, de luni, acţionarul unic al minei este Olser Min.

Minerii de la Băiţa aşteaptă să primească acţiunile societății de la patronatul suedez



Liderul de sindicat Alexandru Iștoc este administratorul interimar al minei de la Băița

Acesta a spus că prioritatea este concedierea colectivă şi plata datoriilor pentru salarii, care depăşesc 2.500.000 de lei. „Am vrea să reluăm activitatea, dar nu sunt bani. Deocamdată, scopul este să se plătească datoriile salariale, pentru ca oamenii să intre în şomaj”, a spus noul administrator. Pentru situaţia actuală, Iştoc îl consideră vinovat pe fostul director Dorel Jude, care avea, potrivit lui Iştoc, un salariu lunar de 3.300 de euro şi concesiona autobuze stricate, pe care plătea 8.000 de lei lunar, deşi n-au circulat o zi.

Scandalul de la mina Băiţa s-a lăsat cu plângere penală împotriva Mineral Mining

Simona Iancu, inspector-şef la Inspectoratul de Muncă al Judeţului Bihor, a informat că, deşi iniţial Alexandru Iştoc şi Dorel Jude şi-au manifestat intenţia de a depune o notificare de concediere colectivă, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Uitaţi sub pământ

Gavrilă Ghilea, prefectul de Bihor, a semnat un protocol pentru a-i scoate pe mineri din ultima grevă a foamei. Deocamdată, nu are soluţii concrete. „Încercăm să le asigurăm noi locuri de muncă. Am discutat cu societatea Băiţa SA, pentru că sunt lucrări la minele din zonă şi există un plan de dezvoltare”, a spus Ghilea.

Scandalul de la mina Băiţa s-a lăsat cu plângere penală împotriva Mineral Mining

Nici procurorii nu au făcut încă lumină în cazul plângerii penale depuse de către liderul de sindicat împotriva managerului firmei. „Nu ne putem băga în problematica socială. Dosarul îşi urmează cursul firesc, nu îl putem soluţiona într-o lună”, a spus Dorel Moţiu, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. „Plângerea se află la poliţia din Nucet, care face cercetări, în colaborare cu un procuror”, a mai spus Moţiu.

UPDATE/Minerii de la Băița amenință că nu vor ieși la suprafață decât dacă-și primesc salariile restante

Minerii de la Băița fac greva foamei de 24 de ore pentru că nu și-au primit salariile

Liderul de sindicat Alexandru Iștoc
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite