PORTRET Orădeanul Raul Hirian vrea să calce pe urmele lui Dan Bitman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul visează să ajungă la fel de celebru precum solistul Holograf. La emisiunea-concurs Megastar, în Ungaria, a fost selectat printre primii o sută, dintre mii de candidaţi.

PROFIL
Născut: 19 mai 1986 Oradea
Studii: Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, Oradea
Familie: Necăsătorit

La 24 de ani, Raul Hirian trăieşte după motto-ul „Cerul e limita”, sperând ca, peste un deceniu, să ajungă celebru, nu doar în România, ci şi în Statele Unite ale Americii.

Cu aspiraţii prea mari pentru un oraş atât de mic precum Oradea, Raul şi-a încercat deja norocul în străinătate. A participat la preselecţiile organizate pentru emisiunea concurs Megastar, de la TV1 Ungaria. „După mai multe audiţii, am primit ştampila în formă de stea, confirmarea că am fost selectat între primii o sută de concurenţi”, îşi aminteşte cu mândrie Raul. Are şi de ce să fie mândru, fiindcă, deşi nu vorbeşte limba maghiară, a reuşit să convingă juriul interpretând, cu mult suflet, o melodie a trupei EDDA.

„M-au rugat să le cânt şi ceva în limba română. Am ales piesa celor de la Holograf, «Să nu-mi iei niciodată dragostea» şi le-a plăcut foarte mult”, povesteşte Raul. Acum, după ultimele selecţii, Raul ştie de ce nu se află pe scenă, în concurs. „Împreună cu alţi doi băieţi a trebuit să cântăm o piesă de la Bon Jovi. Nu prea am repetat, considerând că ştim melodia. Am pierdut fiindcă nu ne-am sincronizat şi nu am fost omogeni”, spune Raul, hotărât să îşi încerce din nou norocul, la următoarea ediţie a concursului din Ungaria.

Cu prietenii

Dacă acum ştie exact unde şi cum vrea să ajungă, primii paşi în muzică i-a făcut întâmplător, la 18 ani. „Mergeam la chefuri cu prietenii şi cântam diverse melodii. Toţi îmi ziceau că am o voce deosebită, aşa că, fără prea multe bătăi de cap, am pus bazele unei trupe, cu nişte prieteni care ştiau să cânte la chitară şi tobe”, povesteşte Raul despre prima sa formaţie, denumită Fuel. De atunci a trecut, ca solist vocal, prin patru trupe. „De patru ani cânt cu Red Wine. Am avut concerte la Oradea şi în alte oraşe, în cluburi şi la baluri”, spune Raul, care compune muzica şi versurile melodiilor interpretate. Trupa sa abordează stilul rock-clasic şi blues.

Face canto


Din 2006, de când a fost la un concurs pentru tinere talente la Teatrul Arcadia, Raul studiază canto, la modul profesionist. „Imediat după concurs profesoara de canto Monika Molnar mi-a dat cartea sa de vizită. Astfel am ajuns să mă înscriu la Şcoala de Arte Francisc Hubic din Oradea”, spune tânărul muzician, care crede că abia de atunci a înţeles ce înseamnă să cânţi, cu adevărat.

Întrebări şi răspunsuri

Unde te vezi peste zece ani?
În prezent sunt recepţioner la un hotel din Oradea. Peste zece ani mă văd trăind din muzică. Deocamdată lucrez la un album cu trupa. Cu banii pe care îi vom câştiga din album vom încerca să mergem în Statele Unite ale Americii.

Cum te-ai descrie, în câteva cuvinte?
Sunt o persoană spontană, care ia decizii fără să se lase influenţată de cei din jur.

Care sunt exemplele tale, pe piaţa muzicală românească?
Bodo, de la Proconsul, şi Dan Bitman, de la Holograf.

Care este melodia care te reprezintă?
 „Bed of roses”, de la Bon Jovi, pe care o cânt cel mai des la concursuri şi la concerte.

Ce-i place
Lui Raul îi place să meargă la cinema, cu prietenii. „Prefer filmele de acţiune, SF, thrillerele şi comediile, dacă sunt de calitate”, spune Raul. Acesta se relaxează cântând la chitară. Şi-ar dori să călătorească mai mult, să fie în fiecare zi în alt oraş, să descopere locuri şi oameni noi.

Ce nu-i place
Tânărului artist cu diplomă de inginer nu-i plac oamenii indiferenţi, încrezuţi, absenţi şi cu aere de superioritate. „Nu suport persoanele care nu au spirit de echipă, care nu ştiu să colaboreze cu cei din jur”, recunoaşte Raul Hiriac. Pe lângă toate acestea, nu-i place să fie influenţat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite