O fetiță de 11 ani, din Oradea, visează la un loc de muncă în vacanţa de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 11 ani, Maria Varga din Oradea mărturiseşte că se gândeşte să vândă îngheţată pentru a-i fi de folos mamei. La vârsta la care alţi copii îşi doresc să vadă marea sau să facă drumeţii pe munte, Maria visează cu ochii deschişi la un job.

Maria Varga trăieşte alături de mama ei într-o căsuţă din zona istorică a oraşului. Pentru fetiţa care a trecut cu brio în clasa a patra, răsplata unei vacanţe de vară alături de colegi şi prieteni nu este posibilă. „La închiderea anului şcolar au venit reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Tineret, cu oferte de tabere. Cea mai ieftină dintre ele era de 450 de lei, dar nici pe aceea nu mi-o permit”, mărturiseşte copilul. Pentru că nu are bunici la ţară, Maria speră să se poată distra alături de alţi copii care rămân în oraş şi ar vrea să-şi permită câteva zile la ştrand. „Nu am fost niciodată într-o tabără. Sper ca pe viitor să reuşesc să văd măcar împrejurimile din judeţul nostru”, explică fetiţa.

Prea mică pentru job

Maturizată înainte de vreme, Maria are însă un alt vis. „Mi-aş dori foarte mult să îmi pot ajuta mama. Să contribui la cheltuieli în casă şi să pot să-mi strâng câţiva bănuţi de buzunar”, susţine eleva. Ar încânta-o să devină vânzător. „Aşa vrea să stau pe stradă, la soare şi să vând îngheţată la alţi copii”, spune Maria. Deşi mama ei s-a străduit să-i facă pe plac, nimeni nu se arată dispus să angajeze un copil.

„Am vrut să-i caut ceva de sezon, să aibă ocupaţie două-trei ore pe zi dar nu am găsit nimic”, spune Dorina, mama copilului. „Chiar dacă mama îşi dă acordul scris, niciun angajator nu o să accepte o fetiţă care nu are buletin, mai ales că trebuie supravegheată. Noi oferim facilităţi celor care angajează elevi pe timpul verii, dar trebuie să aibă 16 ani”, spune consilierul AJOFM, Maricia Juca.

Singurul fel în care i s-ar împlini dorinţa, ar fi ca mama ei să devină din şomer vânzător ambulant şi să o lase pe Maria să le ofere copiilor îngheţata.

„Nu am fost niciodată într-o tabără. Sper ca pe viitor să reuşesc să văd măcar judeţul“.
Maria Varga, elevă

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite