Coşmarul „magazinelor de vise” ar putea ajunge la final, prin votul consilierilor locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii consumă plante cu efect halucinogen aproape de casă
Tinerii consumă plante cu efect halucinogen aproape de casă

Pentru a putea funcţiona, spaţiile comerciale vor avea nevoie de o autorizaţie specială. Cei care care vor vinde etnobotanice în apropierea locurilor frecventate de tineri ar putea plăti amenzi între 5.000 şi 15.000 de lei. Consilierii orădeni care au inițiat proiectul de hotărâre de Consiliul Local speră că acesta va fi aprobat astăzi.

Legislativul local vrea să pună capăt dramelor generate de consumul de etnobotanice în rândul tinerilor orădeni. Aleşii locali vor discuta astăzi, în şedinţa Consiliului Local, proiectul care propune ca „magazinele de vise” să fie mutate la periferia oraşului şi să nu aibă dreptul să-şi facă reclamă.

Cei care vor dori să deţină astfel de magazine vor avea nevoie de o autorizaţie specială. Proiectul prevede amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei, pentru cei care vor vinde etnobotanice la mai puţin de doi kilometri distanţă de şcoli, cămine, parcuri sau alte locuri frecventate de tineri.

Trei pe săptămână

Medicii orădeni consideră că ar trebui luate măsuri mai drastice. „Magazinele de vise ar trebui închise, pur şi simplu”, a spus Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor. Potrivit acestuia, în medie, trei tineri ajung în fiecare săptămână la urgenţe, fiindcă au consumat produse etnobotanice, în diverse combinaţii, greu de identificat prin screening. „Cei mai mulţi dintre ei sunt minori”, a subliniat Borcea. Şeful SMURD Bihor a spus că anul acesta s-a constatat o creştere a numărului victimelor consumului de etnobotanice. „Vârful a fost în lunile ianuarie-februarie”, a spus Borcea.
Georgeta Popescu, psiholog la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog  Bihor, a spus că limita de vârstă a consumatorilor a scăzut îngrijorător, la 12 - 13 ani.

„Amenzile nu sunt suficiente pentru a bloca acest fenomen. Comercianţii de etnobotanice fac banii de amenzi în două ore”, a spus Popescu. La fel de vehemenţi sunt însă şi reprezentanţii magazinelor blamate. „Ar fi absurd să ne amendeze fiindcă suntem aproape de şcoli. Dacă ne mutăm la periferie, vom rămâne chiar şi fără puţinii clienţi pe care îi mai avem”, a spus Marius Coman, un vânzător de etnobotanice.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite