Sud-africanul Jaco du Plessis încearcă de şapte ani să devină cetăţean român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jaco du Plessis încearcă să devină cetăţean român de şapte ani
Jaco du Plessis încearcă să devină cetăţean român de şapte ani

Sud-africanul Jaco du Plesiss şi-a depus cererea pentru cetăţenie în anul 2003. Şeful fundaţiei Therranova are în favoarea sa o decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, care nu a fost încă aplicată.

Jaco du Plessis încearcă de şapte ani să primească cetăţenie română. Orădean prin adopţie, de mai bine de zece ani „construieşte” mâini şi picioare pentru românii cu dizabilităţi. „De mai bine de 13 ani sunt în România. De vreo şapte ani tot încerc să iau cetăţenia, însă din cauza birocraţiei nu am primit-o nici astăzi”, a spus sud-africanul stabilit la Oradea.
Jaco du Plessis a povestit, pentru „Adevărul de Seară” Oradea, că în 2003 şi-a depus actele pentru cetăţenia română. „Abia în 2007 mi-a fost acceptat dosarul de Curtea de Apel Bucureşti. Din 2007 până acum aştept să primesc aprobarea”, a mai spus Jaco du Plessis. 

Hotărâre definitivă


Iniţial, autorităţile române i-au refuzat cetăţenia, după ce Jaco du Plessis nu a ştiut să spună, în timpul unui interviu, în 2007, care este cel mai mare lac din România sau prin ce localităţi trece râul Ialomiţa.

Avocatul Ovidiu Costea, cel care l-a ajutat pe sud-african în demersurile pentru obţinerea cetăţeniei, a explicat că procedura este una a Ministerului de Justiţie. „Trebuie să te prezinţi în faţa unei comisii mixte, să dai un test. Acel test a fost picat de domnul Jaco. Am atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti şi am câştigat. Sentinţa este definitivă, irevocabilă şi executorie. Am solicitat să fie pusă în aplicare, nici până astăzi nu a fost aplicată”, a spus avocatul. „Referitor la test, toate ţările îşi stabilesc o politică de emigrare, nu poţi să acuzi o comisie că ţi-a pus întrebări grele, dar putem spune că nu au aplicat o hotărâre şi ştim ce fel de oameni primesc cetăţenie fără nicio problemă”, a declarat avocatul.

Stabilit în Oradea din anul 1996

Jaco du Plessis este stabilit în Oradea de 14 ani. Este căsătorit cu o orădeancă şi conduce o fundaţie care se ocupă de fabricarea protezelor şi ortezelor. Jaco Du Plessis a pus pe picioare firma Theranova, a treia din ţară din domeniul fabricării protezelor şi ortezelor. Până în prezent, activitatea lui Jaco du Plessis a făcut fericiţi peste 2.000 de oameni. Protezele făcute de el îi ajută pe cei fără mâini sau fără picioare să ducă o viaţă aproape normală.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite