Comisia Europeană a pus lacătul la Grădina Zoologică din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădina Zoologică din Oradea va fi închisă până în luna august 2012 fiindcă nu are autorizaţie de funcţionare. Ancheta cu privire la cele peste 150 de animale lipsă a arătat că cele mai multe au decedat, cu excepţia leilor donaţi unui parc din Anglia.

Orădenii nu mai pot vizita, de astăzi, animalele de la Grădina Zoologică din Oradea. „Accesul vizitatorilor în Grădina Zoologică din Oradea este interzis până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare”, a spus Florin Alexandru, purtător de cuvânt la Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS). Deşi grădina nu are autorizaţie de mediu de aproape trei ani şi teoretic era închisă, a putut fi vizitată de orădeni. Acum, la cererea Comisiei Europene şi a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, accesul publicului a fost interzis. Până la finalizarea investiţiei de la grădină, proprietarul are obligaţia să asigure bunăstarea animalelor şi să împiedice reproducerea acestora.

Animale decedate

După schimbarea conducerii RAPAS, Liviu Andrica, noul manager, a solicitat inventarierea animalelor de la ZOO, constatându-se lipsa nejustificată a peste 150 de vieţuitoare, printre care lupi, urşi şi lei. Daianei Ghender, managerul ZOO Oradea, i s-a imputat lipsa acestor animale, fiind acuzată că a făcut dispărute, în mod ilegal, „bunuri” RAPAS. În cele din urmă, ancheta a arătat că singura dispariţie „miraculoasă” a fost a celor treisprezece lei repatriaţi, pentru condiţii de trai mai bune, la Yorkshire Wildlife Park, în Anglia. „Am găsit certificate de mortalitate pentru majoritatea animalelor dispărute, cu excepţia leilor. Dacă nu vom primi documente care să arate că relocarea leilor s-a făcut cu aprobarea şi semnătura RAPAS şi a Consiliului Local, vom merge în instanţă”, a spus Florin Alexandru. Acesta a precizat că o comisie de evaluare a stabilit în luna februarie că preţul estimativ al unui leu este de 2.000 de euro, mutarea leilor aducând oraşului un prejudiciu de circa 26.000 de euro.

Şi-a făcut datoria


Daiana Ghender a declarat în această dimineaţă că tot ce a făcut de la instalarea în funcţie, în aprilie 2009, a fost cu aprobarea conducerii RAPAS şi a primăriei. „Când am preluat postul mi s-a trasat ca sarcină de serviciu înstrăinarea animalelor, pentru că urma să se închidă grădina”, a spus Ghender. Aceasta a subliniat că, potrivit legii, valoarea monetară a animalelor de la grădinile zoologice este zero şi că, atunci când o grădină zoologică nu are autorizaţie de funcţionare, riscă amenzi de până la 10.000 de lei, dacă nu înstrăinează animalele.

 Peste 150 de animale de la Grădina Zoologică din Oradea au dispărut

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite