Bugetarii îşi cer drepturile în stradă, fiindcă după ani de muncă sunt condamnați la sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Bejan, liderul sindicatului Civica, de la Primăria Oradea, a fost unul dintre sutele de funcţionari care au protestat azi. După 42 de ani de muncă, bugetarul va avea o pensie de circa o mie de lei, dacă Guvernul se va răzgândi şi nu va tăia cele 15 procente.

Cel mai mic salariu al unui membru din sindicatul Civica este de 724 de lei, pentru un referent cu nouă ani de experienţă în administraţie publică locală. Potrivit informaţiilor primite de la Gheorghe Bejan, cel mai mare salariu brut nu trece de 1.620 de lei pe lună, pentru un director de birou, membru de sindicat.

„Nu este corect ca după reducerile de personal, Primăria Oradea fiind printre puţinele care a trecut la disponibilizări în vederea reducerii cheltuielilor, să urmeze acum  reduceri de 25 de procente din salariile care sunt, de altfel, suficient de mici”, a spus Gheorghe Bejan. La rândul său, primarul Ilie Bolojan crede că reducerea cu un sfert a remuneraţiilor funcţionarilor din Primăria Oradea va duce la mediocritate, funcţionarii capabili nefiind motivaţi să mai rămână în sistemul de stat.

Condamnaţi la sărăcie

La protestul din faţa prefecturii au luat parte reprezentanţi ai mai multor sindicate, printre care cele de la Electrocentrale Oradea şi de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Gheorghe Chiş, liderul ambulanţierilor, s-a declarat revoltat de faptul că el şi colegii săi vor fi nevoiţi să-şi plătească ratele la bancă din salarii infime, în condiţiile în care, în rândul membrilor de sindicat, veniturile salariale sunt cuprinse între 670 de lei (şofer cu mai puţin de un an vechime) şi 1.800 de lei (medic generalist).

„Un sfert de salariu contează enorm când ai salarii mici şi credit la bancă”, a subliniat Chiş. Doar ambulanţierii care nu erau de serviciu au participat astăzi la pichetarea Prefecturii Bihor, activitatea medicală nefiind afectată.
După protestul de la începutul lunii mai, din faţa Electrocentrale Oradea, sindicaliştii de la Speranţa şi Energetica s-au adunat şi ei astăzi, în faţa prefecturii.

Ameninţări de la CET

„Suntem în total circa 200 de protestatari de la Electrocentrale Oradea. Activitatea la CET nu a fost perturbată astăzi, dar dacă ne vor scădea salariile, repercusiunile vor fi dramatice pentru orădeni, în special la iarnă”, a ameninţat Cornel Fofiu, liderul sindicatului Energetica. La Electrocentrale Oradea, salariile sunt curpinse între 700 de lei, în cazul muncitorilor necalificaţi, şi 4.000 de lei, în cazul directorului general.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite